Oceń
Makaron ryżowy znany jest nam przede wszystkim z azjatyckich restauracji. To właśnie makaron ryżowy jest głównym składnikiem tradycyjnego tajskiego dania, znanego jako Pad Thai. Coraz częściej jednak również sami przygotowujemy go w swoich domach. Wszystko dlatego, że jest mniej kaloryczny od tradycyjnego makaronu, nawet tego razowego. W 100 g makaronu ryżowego znajduje się jedynie 109 kcal.
Co ciekawe, choć w azjatyckich restauracjach z reguły ocieka tłuszczem, nadaje się także do fit dań. Sałatka z makaronem ryżowym jest przepyszna! Można dołożyć do niego najróżniejsze warzywa oraz kurczaka, a nawet przyrządzić na słodko. Podpowiadamy 4 przepisy na makaron ryżowy.
Zobacz także: Soba – poznaj kilka sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie tego makaronu w kuchni!
Makaron ryżowy – właściwości
Makaron ryżowy, nie dość, że jest niskokaloryczny, to do tego ma wiele cennych wartości odżywczych, dzięki którym nazywany jest „makaronem długiego życia”. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
- Doskonale sprawdzi się dla alergików, którzy nie mogą jeść glutenu.
- Jest lekkostrawny.
- Należy do grupy węglowodanów złożonych, dzięki czemu na długo pozostawia uczucie sytości po posiłku.
- Jest bogaty w magnez.
- Ma dużo białka, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w daniach bezmięsnych.
- Jest cennym źródłem potasu i żelaza.
- Ma witaminy z grupy B i E.
Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?
Makaron ryżowy – jak gotować?
Choć sama nazwa wydaje się skomplikowana, makaron ryżowy nie jest trudny w przygotowaniu. Wszystko dlatego, że nie wymaga gotowania! Wystarczy włożyć makaron do wysokiego naczynia, zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy go i mamy gotową podstawę do wielu dań!
Najczęściej makaron ryżowy dodajemy do: zup, Pad Thaia, sałatek na zimno i ciepło, a także w formie dania z dużą ilością warzyw, a niekiedy nawet mięsa. Poniżej przedstawiamy 3 różne sposoby na wykorzystanie makaronu ryżowego.
Zobacz także: Okonomiyaki bez problemu przygotujesz w domu. Wypróbuj łatwe przepisy na „japońską pizzę”!
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym to jedno z najpopularniejszych zastosowań tego azjatyckiego makarony w polskiej kuchni. Przygotowuje się ją w prosty sposób i można do niej dodać wiele składników. Podpowiadamy przepis na pyszną sałatkę z makaronem ryżowym.
Składniki na sałatkę dla 4 osób:
- 200 g makaronu ryżowego
- 20 dag chudej szynki
- Puszka kukurydzy
- 2 zielone ogórki gruntowe lub jeden duży szklarniowy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (w wersji light) lub 3 łyżki majonezu
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie go odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę otwieramy i odcedzamy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z makaronem. Dodajemy jogurt lub majonez i znów mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami
Makaron ryżowy z kurczakiem
Kurczak doskonale nadaje się jako dodatek do makaronu ryżowego. To mięso często jest wykorzystywane w kuchni chińskiej i tajskiej.
Składniki na makaron dla 2 osób:
- 100 g makaronu ryżowego
- Pierś z kurczaka
- Papryka czerwona i żółta
- Marchew
- ½ cebuli
- 20 g sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: papryka słodka i ostra, curry, kurkuma
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Wlewamy do niej sos sojowy i mieszamy. Wsypujemy przyprawy i sezam i znów mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie go odcedzamy.
Marchewkę obieramy i gotujemy na pół twardo. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy do niego posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia. Do tego dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojoną na plasterki podgotowaną marchewkę. Wszystko razem przyprawiamy do smaku i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy makaron i smażymy jeszcze chwilę wszystko razem.
Zobacz także: Kurczaka po chińsku przygotujesz na wiele sposobów. To pomysł na błyskawiczny obiad
Makaron ryżowy z warzywami
Smażony makaron ryżowy z warzywami to chyba najpopularniejsze połączenie w kuchni azjatyckiej. Jest pyszne i bardzo syte, a do tego niedrogie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki na makaron dla 2 osób:
- 100 g makaronu ryżowego
- ½ brokułu
- 1 mała cukinia
- 1 papryka żółta
- ½ puszki zielonego groszku
- ½ cebuli
- 1 marchewka
- ½ słoiczka pędów bambusa
- Szczypiorek
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, imbir
Sposób przygotowania:
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie go odcedzamy.
Brokuł gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Marchewkę obieramy i również gotujemy na pół twardo.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia z odrobiną soli. Podgotowaną marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do cebulki. Cukinię przekrajamy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w półksiężyce. Również wrzucamy na patelnię. Dodajemy też odcedzone pędy bambusa i pokrojoną w słupki papryk. Smażymy około 10 minut.
Groszek odcedzamy i dorzucamy do podsmażonych warzyw. Na końcu wsypujemy posiekany szczypiorek. Mieszamy i wrzucamy do warzyw makaron. Wszystko przyprawiamy i dolewamy sos sojowy. Smażymy razem jeszcze około 5 minut. Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub orzechami ziemnymi opcjonalnie.
Zobacz także: Spaghetti ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad!
Makaron ryżowy na słodko
Co ciekawe, z makaronu ryżowego można przygotować również deser! Jak to zrobić?
Składniki dla 1 osoby:
- 100 g makaronu ryżowego
- 200 g truskawek
- Jogurt naturalny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. 150 g truskawek blendujemy. Dodajemy do nich jogurt i cukier puder i mieszamy. Wlewamy cały sos do odcedzonego makaronu. Całość posypujemy przekrojonymi na pół pozostałymi truskawkami.
Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł