Zamknij

Ma go na półce każdy miłośnik zdrowej żywności. Okazuje się, że może szkodzić

Martyna Wojciechowska
20.06.2017 15:08
Olej kokosowy wcale nie jest zdrowy?
fot. East News

Olej kokosowy miał być zdrową alternatywą dla masła, smalcu czy innych tłuszczy nasyconych. Okazało się, że wcale nie jest tak wartościowym produktem.

Uczeni z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w opublikowanych ostatnio raporcie przekonują, iż olej kokosowy podnosi poziom złego cholesterolu (LDL) i w konsekwencji zwiększa ryzyko wystąpienia schorzeń kardiologicznych.

Naukowcy sprawdzili, jaką zawartość tłuszczów nasyconych mają powszechnie używane w kuchni produkty. Oto rezultaty: olej kokosowy aż 82 proc., masło – 63 proc., tłuszcz wołowy – 50 proc,. smalec wieprzowy - 39 proc. Okazuje się, że olej kokosowy zawiera 6 razy więcej niezdrowego tłuszczu niż oliwa z oliwek!

Olej kokosowy był polecany do smażenia potraw jako zdrowsza alternatywa dla masła czy zwykłego oleju. Zalecano go również osobom będącym na diecie. Zawarte w nim trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) miały przyspieszać metabolizm. Niestety, olej kokosowy dostępny w sklepach ma ich maksymalnie 15% i nie jest to wystarczająca ilość by efekt odchudzający faktycznie miał miejsce.

Przy stosowaniu zdrowej diety przynoszącej efekty, nie powinno spożywać się więcej ni 6% tłuszczów nasyconych dziennie w - taka dawka pozwala utrzymać poziomu cholesterolu w normie. Nowe wyniki badań tym samym na szczyt najzdrowszych olei wysuwają oliwę z oliwek i olej słonecznikowy. Olej kokosowy lepiej zostawić do celów kosmetycznych (wciąż jest jednym z lepszych środków nawilżających skórę). 

tumblr_nyn12cntJf1qa4l1ko8_540