Oceń
Łosoś to bardzo zdrowa i bogata w różne właściwości ryba, którą zdecydowanie warto włączyć do swojego menu. Jednym ze sposobów na jego przygotowanie jest upieczenie go w piekarniku. Dzięki temu nie straci swoich cennych właściwości, a jednocześnie my będziemy mogli cieszyć się jego pysznym, bogatym smakiem. Podpowiadamy, jakie konkretnie są właściwości łososia oraz 5 najlepszych sposobów na jego przygotowanie właśnie w piekarniku. Który z nich wybierzesz dla siebie i swojej rodziny?
Zobacz także: Łosoś z grilla - poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!
Łosoś – właściwości
Łosoś ma wiele cennych właściwości, dla których warto włączyć go do diety. Jakie konkretnie?
Oto najważniejsze właściwości łososia.
- Ma niską wartość kaloryczną.
- To bogate źródło białka.
- Ma wysoką zawartość kwasów omega-3.
- Pomaga pozbyć się stanów zapalnych.
- Poprawia kondycję i wygląd skóry.
- Wspomaga leczenie chorób skóry.
- Ma działanie antynowotworowe i przeciwalergiczne.
- Normalizuje ciśnienie krwi.
- Zmniejsza poziom cholesterolu.
- Wspomaga układ immunologiczny i odporność.
- Jest naturalnym antydepresantem.
Zobacz także: Szukasz przepisu na zdrowy obiad? Ryba w sosie koperkowym sprawdzi się idealnie!
Łosoś z piekarnika w sosie koperkowym
Łosoś w sosie koperkowym to zawsze dobre połączenie i idealna opcja na pyszny i zdrowy obiad. Podpowiadamy, jak go zrobić!
Składniki dla 4 osób:
- 300 g fileta z łososia
- 200 ml bulionu warzywnego
- Pęczek koperku
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- Sok wyciśnięty z cytryny
- Sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania:
Fileta z łososia obieramy ze skóry i dzielimy na tyle porcji, ile potrzebujemy. Układamy go na folii aluminiowej, przyprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.
W tym czasie przyrządzamy sos. Do gorącego bulionu wlewamy śmietankę kremówkę, cały czas energicznie mieszając. Do tego wsypujemy posiekany koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cytryny. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowym sosem polewamy łososia.
Doskonałym dodatkiem do tego łososia będą kluski śląskie lub domowe kopytka.
Zobacz także: Kurczak w sosie koperkowym to pyszne i bardzo szybkie danie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis
Łosoś z piekarnika w sosie cytrynowym
Sos cytrynowy to idealny dodatek do ryb, zwłaszcza do łososia z piekarnika. W dodatku przygotowuje się go błyskawicznie! Poznaj przepis.
Składniki na dwie porcje:
- 300 g filetu z łososia
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 cytryna
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Fileta obieramy ze skóry i wykładamy na folię aluminiową. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny i sypiemy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.
W miseczce łączymy sok z całej cytryny i jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy wyjętego z piekarnika łososia.
Do takiego łososia warto dodać ryż lub pieczone ziemniaczki. Dobrze będzie też komponował się z domowymi kluseczkami.
Zobacz także: Sałatka z jajkiem na 7 sposobów! Sprawdzone przepisy na pyszną i zdrową przekąskę
Łosoś z piekarnika z bazyliowym pesto i pomidorami
Pesto i pomidory to połączenie idealne. Zwłaszcza jako dodatek do łososia!
Składniki dla 4 osób:
- 300 g fileta z łososia
- 250 g pomidorków koktajlowych
- Pesto bazyliowe
Sposób przygotowania:
Łososia obieramy ze skóry i układamy w foliach aluminiowych (po kawałku w jednej). Wykładamy na niego po łyżeczce pesto. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki i wrzucamy na łososia, dzieląc równomiernie. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.
Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!
Łosoś z piekarnika z warzywami
Łosoś najbardziej lubi komponować się z różnymi warzywami. Dzięki temu możemy zaserwować całej rodzinie bogactwo witamin na talerzu.
Składniki:
- 400 g fileta z łososia
- Brokuł
- 250 g pomidorków koktajlowych
- Papryka
- Cukinia
- 50 ml sosu sojowego
- Odrobina soku z cytryny
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia obieramy ze skóry i marynujemy w sosie sojowym, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanej natce pietruszki. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Paprykę płuczemy, kroimy w plastry. Cukinię myjemy, dzielimy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy na półksiężyce. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy łososia i wsypujemy do tego wszystkie warzywa. Skrapiamy odrobinę oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: 3 różne sposoby na zapiekankę z cukinii. Którą opcję wybierzesz?
Łosoś z piekarnika w szynce parmeńskiej
Na koniec niemalże wisienka na torcie, jeżeli chodzi o łososia z piekarnika, mianowicie łosoś pieczony w szynce parmeńskiej, z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki dla 4 osób:
- 300 g fileta z łososia
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- Około 8 suszonych pomidorów
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
Sposób przygotowania:
Łososia obieramy ze skóry, dzielimy na cztery porcje i marynujemy w oliwie z dodatkiem natki pietruszki, soli i pieprzu. Następnie na każdym kawałku układamy po 2 suszone pomidory i zawijamy w szynkę parmeńską. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: Jak przyrządzić szparagi? 3 proste przepisy na pyszne dania
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł