Zamknij

Łosoś z piekarnika na 5 różnych sposobów. Najlepsze przepisy!

19.08.2020
Aktualizacja: 19.08.2020 15:24
Łosoś z piekarnika z warzywami
fot. Shutterstock

Łosoś z piekarnika to doskonały pomysł na pyszny obiad! Podpowiadamy 5 najlepszych sposobów na jego przyrządzenie.

Łosoś to bardzo zdrowa i bogata w różne właściwości ryba, którą zdecydowanie warto włączyć do swojego menu. Jednym ze sposobów na jego przygotowanie jest upieczenie go w piekarniku. Dzięki temu nie straci swoich cennych właściwości, a jednocześnie my będziemy mogli cieszyć się jego pysznym, bogatym smakiem. Podpowiadamy, jakie konkretnie są właściwości łososia oraz 5 najlepszych sposobów na jego przygotowanie właśnie w piekarniku. Który z nich wybierzesz dla siebie i swojej rodziny?

Zobacz także: Łosoś z grilla - poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!

Łosoś – właściwości

Łosoś ma wiele cennych właściwości, dla których warto włączyć go do diety. Jakie konkretnie?

Oto najważniejsze właściwości łososia.

  • Ma niską wartość kaloryczną.
  • To bogate źródło białka.
  • Ma wysoką zawartość kwasów omega-3.
  • Pomaga pozbyć się stanów zapalnych.
  • Poprawia kondycję i wygląd skóry.
  • Wspomaga leczenie chorób skóry.
  • Ma działanie antynowotworowe i przeciwalergiczne.
  • Normalizuje ciśnienie krwi.
  • Zmniejsza poziom cholesterolu.
  • Wspomaga układ immunologiczny i odporność.
  • Jest naturalnym antydepresantem.

Zobacz także: Szukasz przepisu na zdrowy obiad? Ryba w sosie koperkowym sprawdzi się idealnie!

Łosoś z piekarnika w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym to zawsze dobre połączenie i idealna opcja na pyszny i zdrowy obiad. Podpowiadamy, jak go zrobić!

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g fileta z łososia
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • Pęczek koperku
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok wyciśnięty z cytryny
  • Sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Fileta z łososia obieramy ze skóry i dzielimy na tyle porcji, ile potrzebujemy. Układamy go na folii aluminiowej, przyprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.

W tym czasie przyrządzamy sos. Do gorącego bulionu wlewamy śmietankę kremówkę, cały czas energicznie mieszając. Do tego wsypujemy posiekany koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cytryny. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowym sosem polewamy łososia.

Doskonałym dodatkiem do tego łososia będą kluski śląskie lub domowe kopytka.

Zobacz także: Kurczak w sosie koperkowym to pyszne i bardzo szybkie danie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis

Łosoś z piekarnika w sosie cytrynowym

Sos cytrynowy to idealny dodatek do ryb, zwłaszcza do łososia z piekarnika. W dodatku przygotowuje się go błyskawicznie! Poznaj przepis.

Składniki na dwie porcje:

  • 300 g filetu z łososia
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Fileta obieramy ze skóry i wykładamy na folię aluminiową. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny i sypiemy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.

W miseczce łączymy sok z całej cytryny i jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy wyjętego z piekarnika łososia.

Do takiego łososia warto dodać ryż lub pieczone ziemniaczki. Dobrze będzie też komponował się z domowymi kluseczkami.

Zobacz także: Sałatka z jajkiem na 7 sposobów! Sprawdzone przepisy na pyszną i zdrową przekąskę

Łosoś z piekarnika z bazyliowym pesto i pomidorami

Pesto i pomidory to połączenie idealne. Zwłaszcza jako dodatek do łososia!

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g fileta z łososia
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Pesto bazyliowe

Sposób przygotowania:

Łososia obieramy ze skóry i układamy w foliach aluminiowych (po kawałku w jednej). Wykładamy na niego po łyżeczce pesto. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki i wrzucamy na łososia, dzieląc równomiernie. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.

Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!

Łosoś z piekarnika z warzywami

Łosoś najbardziej lubi komponować się z różnymi warzywami. Dzięki temu możemy zaserwować całej rodzinie bogactwo witamin na talerzu.

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia
  • Brokuł
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Papryka
  • Cukinia
  • 50 ml sosu sojowego
  • Odrobina soku z cytryny
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łososia obieramy ze skóry i marynujemy w sosie sojowym, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanej natce pietruszki. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Paprykę płuczemy, kroimy w plastry. Cukinię myjemy, dzielimy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy na półksiężyce. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy łososia i wsypujemy do tego wszystkie warzywa. Skrapiamy odrobinę oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Zobacz także: 3 różne sposoby na zapiekankę z cukinii. Którą opcję wybierzesz?

Łosoś z piekarnika w szynce parmeńskiej

Na koniec niemalże wisienka na torcie, jeżeli chodzi o łososia z piekarnika, mianowicie łosoś pieczony w szynce parmeńskiej, z dodatkiem suszonych pomidorów.

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g fileta z łososia
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • Około 8 suszonych pomidorów
  • Oliwa z oliwek
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Łososia obieramy ze skóry, dzielimy na cztery porcje i marynujemy w oliwie z dodatkiem natki pietruszki, soli i pieprzu. Następnie na każdym kawałku układamy po 2 suszone pomidory i zawijamy w szynkę parmeńską. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Zobacz także: Jak przyrządzić szparagi? 3 proste przepisy na pyszne dania

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?