Oceń
Łosoś to jedna z najzdrowszych i najpopularniejszych ryb w naszych kuchniach. Zdecydowanie warto jak najczęściej włączać go do swojego menu, ale tu rodzi się pytanie – jakie dodatki do niego wybrać, żeby był pyszny. Okazuje się, że idealnie z łososiem będzie komponował się sos koperkowy. Jest to pyszny i delikatny w smaku sos, który podkreśli wyrazisty smak tej ryby. A do tego sprawi, że to danie będzie jeszcze cenniejsze, bowiem koperek również ma wiele właściwości odżywczych, dla których warto wprowadzać go do diety. Przedstawiamy, jakie są to właściwości i podpowiadamy sprawdzony przepis na pysznego łosia w sosie koperkowym.
Zobacz także: Szukasz przepisu na zdrowy obiad? Ryba w sosie koperkowym sprawdzi się idealnie!
Łosoś – właściwości
Łosoś to jedna z najzdrowszych, a na pewno najbardziej wartościowych pod względem właściwości ryb. Zdecydowanie warto włączyć go do swojego menu! Dlaczego?
- Ma dużo białka.
- Ma mało kalorii.
- Ma wysoką zawartość kwasów omega-3.
- Normalizuje ciśnienie krwi.
- Ma działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i antynowotworowe.
- Zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu.
- Hamuje rozwój choroby wieńcowej serca.
- Wspomaga układ immunologiczny.
- Zapobiega depresji.
- Korzystnie wpływa na skórę i wspomaga leczenie chorób skóry.
Zobacz także: Łosoś z grilla – poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!
Koperek – właściwości
Koperek również ma wiele cennych właściwości, dla których warto go włączyć do diety.
- Wspomaga trawienie.
- Łagodzi bóle brzucha i bóle menstruacyjnie.
- Ma korzystny wpływ na stawy, zmniejsza ich bolesność i korzystnie wpływa na różne choroby, w tym RZS.
- Ma działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.
- Zmniejsza poziom stresu.
- To cenne źródło magnezu i witaminy B.
- Łagodzi objawy migreny.
Zobacz także: Pyszna i aromatyczna zupa szparagowa z koperkiem. Samo zdrowie!
Łosoś w sosie koperkowym – sprawdzony przepis
Dlatego nie da się już ukryć, że łosoś i koperek to połączenie idealne. My proponujemy wam dziś łososia w sosie koperkowym. Oto banalny przepis na to smaczne i zdrowe danie.
Składniki dla 2 osób:
- 150 g fileta z łososia
- 100 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- Pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
Sposób przygotowania:
Fileta z łososia obieramy ze skóry i dzielimy na dwie porcje. Przyprawiamy go odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Następnie grillujemy lub zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.
Do gorącego bulionu stopniowo wlewamy śmietankę kremówkę, cały czas energicznie mieszając. Do tego wyciskamy czosnek i wsypujemy posiekany koperek. Doprawiamy przyprawami i odrobiną soku z cytryny. Gotujemy razem około 3 minut. Tak przygotowanym sosem polewamy zgrillowanego łososia.
Zobacz także: Kurczak w sosie koperkowym to pyszne i bardzo szybkie danie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis
Łosoś w sosie koperkowym – dodatki
Już sam łosoś z sosem koperkowym jest pysznym obiadem, ale możemy dodać do tego dodatki, które nas jeszcze bardziej nasycą. Idealnie sprawdzą się szparagi, na które warto stawiać w sezonie szparagowym.
Łosoś w sosie koperkowym dobrze będzie się komponował także z młodymi ziemniaczkami, pieczonymi ziemniakami lub klasycznym makaronem. Idealnie pasują do niego także kopytka domowej roboty i kluski śląskie.
Zobacz także: 3 sprawdzone przepisy na szparagi zielone. Odkryj ich smak na nowo!
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Oceń artykuł