Oceń
Truskawki od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Ich smak i aromat można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Wytrawne sałatki, kanapki czy smaczne i zdrowe smoothie. Truskawki w swoim składzie mają bardzo dużo witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu. Sprawdźcie, jak przygotować jeden ze smaczniejszych i orzeźwiających deserów na lato.
Witaminy i wartości odżywcze, jakie znajdziemy w truskawkach to: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, witaminy A, B1, C oraz E. Truskawki pozwalają utrzymać układ pokarmowy w świetnej kondycji, a także zadbają w odpowiedni sposób o florę bakteryjną jelit. W swoim składzie te czerwone owoce mają fitocydy, które wykazują właściwości bakteriobójcze. Truskawki pomagają również walczyć z przeziębieniami, niedokrwistością czy anemią.
Lody truskawkowe - jak je zrobić krok po kroku
Poznajcie prosty i bardzo szybki przepis na lody truskawkowe. Wykonanie takich lodów nie zajmie wam dużo czasu, a ich smak z pewnością przypadnie wam do gustu, szczególnie latem.
Składniki:
- 200 g świeżych truskawek,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- ok. 1 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować z jogurtem i miotem na jednolitą masę.
- Gęstą masę przełożyć do pojemniczków przeznaczonych na lody.
- Wstawić do zamrażalnika na około 6 godzin.
Lody truskawkowe z serkiem mascarpone
Jeśli marzą wam się włoskie domowe lody truskawkowe, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Na jego wykonanie trzeba poświęcić więcej czasu, jednak smak z pewnością wynagrodzi czas spędzony w kuchni.
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 5 łyżek cukru,
- 250 g serka mascarpone,
- szklanka śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i odszypułkować.
- Do rondelka z truskawkami wsypać cukier. Smażyć truskawki z cukrem wolno, aż do momentu rozpuszczenia, około 6 minut.
- Po tym czasie zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia.
- Śmietankę i serek mascarpone oraz 3 łyżki cukru umieścić w wysokim naczyniu i odstawić do lodówki.
- Po kilkunastu minutach naczynie wyjąć i rozpocząć ubijanie kremu. Mikser ustawiamy na niskie obroty. Po kilku minutach zwiększamy obroty. Masa musi być dobrze ubita.
- Do kremu dodać ugotowane wcześniej truskawki z rondelka. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Dokładnie wymieszaną masę przełożyć do dużego opakowania i włożyć do zamrażarki.
- Lody będą gotowe po około 8 godzinach.
Sorbet truskawkowy - jak zrobić?
Składniki:
- 500 g truskawek,
- pół szklanki cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- W niewielkim rondlu umieścić cukier, wodę oraz sok z cytryny. Podgrzać syrop kilka minut do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia.
- Umyć truskawki i usunąć szypułki. Owoce umieścić w garnku i zmiksować na masę.
- Do masy truskawkowej wlać syrop z cukrem. Całość dokładnie zmieszać i przelać do pojemnika.
- Pojemnik wstawić do zamrażalnika na około 6 godzin.
Wypróbujesz przepis na lody truskawkowe?
Zobacz także: 3 sprawdzone przepisy na kolację na ciepło. Wypróbuj je wszystkie!
Oceń artykuł