Zamknij

Leczo z papryki w trzech kolorach i kiełbasy - idealny pomysł na obiad!

30.11.2020
Aktualizacja: 07.12.2020 10:04
Leczo z papryki w trzech kolorach i kiełbasy - idealny pomysł na obiad!
fot. Shutterstock

Leczo z papryki w trzech kolorach i kiełbasy  to jedno z lubianych przez Polaków dań. Nie dość, że do jego wykonania potrzebujemy tylko jednego garnka więc jest proste i łatwe w wykonaniu, to jest bardzo sycące ze względu na kiełbasę i pożywne i zdrowe ze względu na dużą ilość zawartych w przepisie warzyw. Występuje w wielu odmianach, jeśli jesteś wegetarianinem, możesz zastąpić kiełbasę np. kabaczkiem! Zobacz szybki przepis na leczo z papryki i kiełbasy!

Leczo jest węgierską odmianą ragoût, składającej się z białej papryki smażonej na smalcu z dodatkiem słoniny, pomidorów, cebuli i papryki w proszku. O tyle się różni od Polskiej, że nie znajdziemy pośród jej składników warzywnych: pieczarek, cukinii czy kabaczka. Leczo to nic innego gulasz, którego podstawą są pomidory i papryka. W Polsce najczęściej do lecza dodaję się kiełbasę, ale chociażby na Węgrzech to leczo jest dodatkiem do dań mięsnych, a gulasz sam w sobie jest wegetariański.

 

Jak przygotowuje się leczo?

Wszystkich przepisów i wersji leczo jest bardzo wiele, możemy znaleźć między innymi z dodatkiem mięsa drobiowego, kabaczka, czy cukinii, wariantów jest wiele. Węgierskie leczo występuje jedynie w wersji warzywnej, składniki są stałe: papryka, pomidory, cebula i duża ilość papryki mielonej. W tym wypadku najczęściej Węgrzy wykorzystują paprykę białą, ponieważ jest odrobinę bardziej pikantna niż pozostałe wersje kolorystyczne. Najpierw sieka się ją w dużą kostkę, a pomidory parzy i obiera ze skórki,gu cebulę szkli na złoty kolor i dodaję paprykę w proszku, do momentu aż ściemnieje, przez co nabiera aromatu. Następnie dodaję się wcześniej pokrojoną paprykę wraz z odrobiną wody i dusi kilka minut pod przykryciem. Na samym końcu do całości węgierscy kucharze dodają pomidory i doprawiają leczo ostrą papryką, solą oraz pieprzem, dusząc wszystko dodatkowe 15 minut. Dzięki długiemu duszeniu potrawa nabiera aromatu, a warzywa stają się miękkie, to właśnie te czynniki wyróżniają węgierskie leczo.

 

Jak podawać leczo?

 

Tradycyjne węgierskie leczo jest dodatkiem do dań mięsnych, nie jest traktowane jako samodzielna potrawa. Najczęściej można go spotkać jako dodatek do kotletów schabowych, czy innych potraw typowo męskich. Leczo samo w sobie jest potrawą bezmięsną. Do leczo można dodać ciabattę, chleb, bądź bagietkę. Pieczywo należy maczać w pysznym sosie. Leczo można podawać także z wcześniej podsmażonym na patelni z cebulą tofu. Niektórzy pod koniec duszenia dodają do środka jajka. Jeszcze inni na początku dodają odrobinę ryżu, który zagęszcza potrawę.

 

Przeczytaj również: Prosty przepis na wegetariańskie leczo, które sprawdzi się jako lekki obiad!

 

Leczo węgierskie ma odpowiedniki w Polsce  Najbardziej przypomina oczywiście ragoût. Wersja leczo z cukinią lub bakłażanem zbliża się do ratatouille, czyli francuskie leczo warzywne, przygotowywane na bazie cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki.

 

Leczo z papryki w trzech kolorach i kiełbasy - przepis

 

Leczo z papryki w trzech kolorach i kiełbasy - składniki:

  • 1 papryka czerwona.
  • 1 papryka żółta.
  • 1 papryka zielona.
  • 5- 6 dojrzałych pomidorów
  • 4 cebule.
  • 400 g kiełbasy.
  • 50 g masła.
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
 

Leczo z papryki w trzech kolorach i kiełbasy - przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i usuń z jej wnętrza gniazda i białe błony, pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Całość wrzuć do naczynia, w którym uprzednio rozgrzejesz oliwę z oliwek,
  2. Kiełbasę pokrój w kostkę lub plasterki, dorzuć do smażącej się papryki i cebuli. Wszystko smaż około 5 minut.,
  3. Do gulaszu dodaj pokrojone w kostkę pomidory, pamiętając o wcześniejszym ich sparzeniu oraz pozbyciu się skórki,
  4. Dodaj masło i duś pod przykryciem około 1 godziny,
  5. Leczo przypraw solą, pieprzem oraz mieloną papryką.

Leczo nadaję się do mrożenia, dlatego jest też idealnym przetworem na zimę.

 

Smacznego!