Oceń
Łazanki to bardzo klasyczny rodzaj makaronu, który otrzymuje się przez pokrojenie zwiniętego w rulon makaronu. W polskiej kuchni łazanki podawane są najczęściej z kapustą, grzybami lub mięsem. Łazanki z kapustą z pewnością ucieszą niejedno podniebienie, kapusta posiada bardzo dużo witamin i minerałów, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu. Kapusta posiada bardzo dużo witaminy C, K oraz E. Zawiera również błonnik, kwas foliowy, siarkę oraz wapń.
Łazanki z kapustą
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy,
- około 200 g gotowego makaronu
Przygotowanie:
- Grzyby należy umyć oraz przełożyć do rondelka, zalać jedną szklanką zimnej wody, moczyć przez kilka godzin. Grzyby gotować w wodzie, w której moczyły się przez około 20 minut. Odcedzić oddzielnie wywar i grzyby. Duże grzyby należy pokroić na kawałki.
- Kapustę opłukać dwukrotnie na sitku pod bieżącą wodą, odcisnąć i posiekać.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni należy podgrzać olej, dodać cebulę i ją zeszklić.
- Dodać namoczone grzyby i dalej smażyć przez kilka minut. Wlać wodę z grzybów i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
- Zdjąć pokrywkę i gotować dalej przez 10 minut.
- Gorącą kapustę można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu trzymać w lodówce przez kilka dni. Przed podaniem należy podgrzać.
Zobacz także: Sałatka jarzynowa na 2 sposoby. Ten smak przypomni ci dzieciństwo!
Łazanki z kapustą i pieczarkami
- Ten pyszny i bezmięsny obiad sprawdzi się nie tylko jako smaczny posiłek, ale również jako idealne danie wigilijne.
Składniki:
- 1/2 kg makaronu łazanki,
- 80 dkg kapusty kiszonej,
- 1/2 kg pieczarek,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- vegeta
Przygotowanie:
- Kiszona kapusta włożyć do garnka i obgotować 30 minut. W tym czasie cebulę obrać pokroić w kostkę oraz podsmażyć. Dodać do kapusty i dusić przez około 15 minut.
- Pieczarki pokroić i podsmażyć pod koniec dodając sól. Przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać i dusić razem przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz vegetą.
- Makaron ugotować i odcedzić. Dodać do reszty i wymieszać.
Łazanki z mięsem mielonym
- Łazanki z dodatkiem mięsa mielonego z pewnością okaże się idealne podczas jesieni lub zimy. To sycące danie sprawdzi się wśród łasuchów.
Składniki:
- 250 - 300 g makaronu typu łazanki,
- 500 g mięsa mielonego,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 duża cebula,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- majeranek
Przygotowanie:
- Kapustę ugotować do miękkości. Odcisnąć z wody.
- Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni na oleju.
- Na patelnię dorzucić mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Smażyć 20 minut.
- W rondelku wymieszać ugotowaną kapustę oraz makaron oraz cebulę z mięsem.
- Całość smażyć około 10 minut.
- Doprawić solą oraz pieprzem.
Zobacz także: Kompot z suszu na 3 sposoby. Odkryj jego smak na nowo!
Łazanki z makiem
- Łazanki z makiem to kolejne danie, które można przygotować na wigilijną kolację.
Składniki:
- 100 g makaronu łazanki,
- 4 łyżki gotowej masy makowej,
- olejek migdałowy
Przygotowanie:
- Makaron ugotować według przepisów na opakowaniu.
- Odcedzić oraz dokładnie wystudzić.
- Makaron przełożyć do miski, dodać masę makową, dodać 2-3 kropelki olejku migdałowego i dokładnie wymieszać.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
Oceń artykuł