Oceń
Kurczak curry z ryżem to popularna potrawa obiadowa wywodząca się z kuchni chińskiej. Do jej przygotowania potrzebować będziesz nie tylko podstawowych składników, ale też aromatycznych przypraw. Sprawdź najlepszy przepis na kurczaka curry z ryżem.
Kurczak curry z ryżem i warzywami to obiadowe danie z pewnością zasmakuje fanom ostrych potraw. Dzięki aromatycznym przyprawom, a przede wszystkim dzięki curry ma niezwykle wyrazisty smak i doskonale komponuje się z mlekiem kokosowym, który delikatnie łagodzi ostrość curry i dodaje wyjątkowego smaku. Sprawdźcie, jak ugotować kurczaka curry z ryżem.
Kurczak curry z ryżem - składniki
Aby przygotować kurczak curry z ryżem, potrzebować będziesz następujących składników:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 cebula szalotka (lub 1/2 małej cebuli)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2/3 szklanki zielonej fasolki (może być mrożona)
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego (lub sojowego)
Kurczak curry z ryżem - sposób przygotowania
Na początku umyj kurczaka i pokrój go na niewielkie kawałki. Umyj paprykę i pokrój na kawałki, pokrój czosnek na cienkie plasterki, pokrój cebulę w piórka. Następnie ugotuj fasolkę na parze.
Później weź woka i wlej do niego olej, a następnie smaż na niej pastę curry przez niecałą minutę. Dodaj czosnek, cebulę, a następnie włóż kawałki kurczaka i smaż przez ok. 2 minuty.
Dodaj paprykę, fasolkę i całość zalej mlekiem kokosowym. Następnie wsyp cukier, sos rybny i całość dobrze wymieszaj. Do dania dodaj ryż jaśminowy i wszystko posyp kolendrą. Gotowe!
Poznaj też przepisy na warzywa z grilla, zupę krem z białych warzyw oraz zapiekankę z cukinii.
Zobacz także: Ryż na mleku z jabłkami. Poznaj przepis na pyszne i lekkostrawne śniadanie!
Oceń artykuł

