Oceń
Dynia to warzywo, które jesienią moglibyśmy dodawać niemal do wszystkiego. Krem z dyni może rozgrzać nas w chłodne dni, leczo z dyni nasyci i doda energii, a ciasto z dyni doda słodkości każdemu dniu, nawet temu najbardziej pochmurnemu. A co, jeżeli chcemy przygotować prosty, a jednocześnie szyki obiad? Tu z pomocą przychodzi nam kuchnia polska! Warto wykorzystać tradycyjny przepis naszych babć i stworzyć pyszne kopytka z dyni dla całej rodziny. Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku.
Zobacz także: Prosty przepis na kopytka "jak u babci". Jak urozmaicić tradycyjny przepis?
Dynia – właściwości
Zanim przejdziemy do przepisu na pyszne kopytka z dyni, warto zdać sobie sprawę, dlaczego w ogóle warto wykorzystać to warzywo w kuchni. Coraz częściej bowiem spotykamy się z nim w sklepach i restauracjach, jednak wciąż rzadko wykorzystujemy je w swoich domach. A naprawdę warto!
Jakie właściwości ma dynia?
- Poprawia odporność, w związku z czym jest wskazana w sezonie jesienno-zimowym.
- Zawiera sporo witamin, przede wszystkim z grupy: C, B1, B2 i PP.
- To bogate źródło magnezu, wapnia, potasu i fosforu.
- Ma dużą zawartość beta-karotenu.
- To bogate źródło białka.
- Przyspiesza przemianę materii.
- Korzystnie wpływa na proces trawienia.
- Ma działanie moczopędne.
- Poprawia pracę nerek i wątroby.
- Ma działanie antyrakowe.
- Korzystnie wpływa na wzrok i poprawia widzenie.
- Pomaga w walce z bezsennością.
- Chroni przed miażdżycą.
- Pomaga w walce z nadciśnieniem tętniczym.
- Chroni przed chorobami serca.
Zobacz także: Banalny przepis na curry z dyni z soczewicą i papryką. Idealne na jesienne dni!
Kopytka z dyni – przygotowanie krok po kroku
Jeżeli zatem już jesteście świadomi, ile dobrego może zrobić dynia dla was i waszych bliskich, koniecznie włączcie ją do swojego menu! A najprostszym sposobem na wykorzystanie tego cennego warzywa w kuchni jest zrobienie kopytek z dyni. Podpowiadamy, jak to zrobić krok po kroku!
Składniki:
- 1 kg dyni
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania krok po kroku:
- Dynię obierz, wydrąż pestki i pokrój na małe kawałki. Wyłóż ją na blaszce do pieczenia i piecz około 20 minut w 200 stopniach.
- Upieczoną dynię zblenduj i wrzuć na sitko, żeby wypuściła cały sok.
- Dynię przekładamy na blat. Wsypujemy do niej przesianą przez sito mąkę, jajka, sól i pieprz. Ciasto zagniatamy.
- Ciasto dzielimy na 3 części i formujemy z nich wałki. Z każdego wałka wycinamy kluseczki w formie rombów, czyli nasze kopytka.
- Kluski wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Gotujemy do momentu, aż się wynurzą na wierzch.
Zobacz także: Smaczne i szybkie placki z dyni. Mamy dla was sprawdzony przepis
Kopytka z dyni – dodatki
Kopytka z dyni będą nieco słodkawe. W smaku mogą nawet przypominać kluski leniwe, czyli kopytka z dodatkiem słodkiego twarogu. W związku z tym właśnie możemy podawać je w wersji słodkiej lub wytrawnej.
Jeżeli masz ochotę na wytrawny obiad, kopytka z dyni podawaj z dodatkiem podsmażonej cebulki. Możesz też wykorzystać tradycyjną okrasę z bułki tartej – wystarczy, że podsmażysz bułkę na maśle. Dobrym wyjściem będą też delikatne sosy, np. sos grzybowy lub pomidorowy.
A jeżeli wolisz kopytka na słodko, okrasę z bułki tartej posyp dodatkowo cukrem. Możesz także polać kopytka słodką śmietanką. Będzie pysznie!
Zobacz także: Zapiekanka z dyni na 5 sposobów! Która posmakuje ci najbardziej?
Kopytka z dynią i ziemniakami
A jeżeli nie lubisz aż tak nowości, zawsze możesz połączyć dynię z klasyką i stworzyć tzw. mieszane kopytka. Wystarczy, że połączysz dynię z ziemniakami! Podajemy przepis krok po kroku na alternatywne kopytka z dyni z dodatkiem ziemniaków.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g upieczonej w piekarniku dyni
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy, a pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
- Dynię i ziemniaki miksujemy, a następnie przepuszczamy przez sito, żeby pozbyć się soków.
- Odsączone warzywa wykładamy na blat. Do tego dodajemy mąki i jajka. Wszystko zagniatamy.
- Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej robimy wałek i kroimy go na równe kopytka.
- Gotowe kopytka wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Zobacz także: 5 sposobów na chrupiące placki ziemniaczane. Wybierasz wersję na słodko czy słono?
Tradycyjne kopytka robi się z ziemniaków. Czy znasz się na daniach z tego wyjątkowego warzywa?
Oceń artykuł