Zamknij

Konfitura z czereśni jest bardzo pyszna! Dowiedz się, jak ją zrobić

11.06.2019
Aktualizacja: 20.08.2019 12:10
W kuchni przygotowywana jest konfitura z czereśni
fot. Shutterstock

Konfitura z czereśni uwielbiana jest przez wiele osób! Ten pyszny dodatek polubią szczególnie dzieci! Zajadać się nią można przez cały rok. Jest świetny dodatek do wieludań. Już dziś wypróbuj nasze przepisy na konfiturę z czereśni.

Aby przygotować tradycyjną konfiturę czereśniową nie potrzebujesz zbyt wiele czasu, czy też dużego budżetu. Potrzebujesz do tego cukier oraz czereśnie, a także odrobinę wolnego czasu. Co ważniejsze, prezentowane przez nasz przepisy są bardzo proste! Aby zrobić konfiturę z czereśni na zimę nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych. Pyszną konfiturę można dodawać do wielu dań: bułeczek, chleba, naleśników. Można z niej przygotować także ciasta owocowe. Koniecznie sprawdź, nasze pyszne i szybkie przepisy na konfiturę z czereśni.

Zobacz także: Dżem z czerwonych porzeczek do świetny dodatek także do mięs. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić 

Konfitura z czereśni: przepis tradycyjny

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czereśnie (dwa kilogramy),
  • Cukier (jeden kilogram).

Przygotowanie:

Na początku należy dokładnie oczyścić czereśnie. Oderwać od nich szczypułki, a następnie opłukać wodą. Z owoców należy także usunąć pestki. Najlepiej jeśli użyjesz do tego drylownicy, wtedy ta czynność pójdzie ci znacznie szybciej niż miałbyś to robić ręcznie.

Gotowe czereśnie wrzucamy do rondelka i zaczynamy podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy owoce puszczą sok należy go odlać. Odmierz pół szklanki soku czereśniowego i dodaj do niego cukier. Podgrzej i poczekaj, aż on się rozpuści. Dodaj do tego czereśnie i gotuj przez około 40 minut. Pamiętaj o tym, żeby cały czas mieszać.

Gorącą konfiturę czereśniową przelewamy do wcześniej odparzonych i suchych słoików i mocno zakręcamy zakrętką. Pasteryzujemy przez około 10 minut. Po tej czynności słoiki należy pozostawić denkiem do góry. Po całkowitym ostygnięciu konfitury należy przenieść w miejsce z ograniczonym dostępem słońca.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?

Konfitura z czereśni z dodatkiem cytryny: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czereśnie (około jeden kilogram),
  • Cukier (jeden kilogram),
  • Woda (50 mililitrów)
  • Jedna cytryna.

Przygotowanie:

Owoce należy dokładnie umyć, oderwać szczypułki i usunąć pestek. Wrzucić owoce do garnuszka i poczekać aż puszczą sok.

Powstały sok należy odlać, a następnie wymieszać go z wodą i cukrem. Całość zaczynamy gotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu soku czereśniowego z cukrem i wodną należy dodać owoce i gotować przez pół godziny na małym ogniu. Pamiętaj, aby ciągle mieszać! Konfiturę zostawić do ostygnięcia.

Po upływie około 3-4 godzin, gdy konfitura z czereśni już ostygnie, ponownie należy podgrzać i smażyć jeszcze przez około 10 minut. Całość zostawiamy na całą noc. Następnego dnia rano dodajemy sok z cytryny i po raz trzeci smażyć. Tym razem smażymy przez 25 minut.

Gorącą konfiturę czereśniową przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy jeszcze przez 10 minut. Słoiki z konfiturą odstawiamy denkiem do góry.

Zobacz także: Konfitura z czarnej porzeczki jest pyszna i zdrowa. Jak ją zrobić?