Oceń
Kluski z makiem są tradycyjnym daniem z Podlasia oraz Podkarpacia. Obecnie nie wyobrażamy sobie świąt bez tego smacznego dania. Aromatyczne bakalie oraz słodki mak stają się idealnym połączeniem w szczególności podczas świąt. Kompot z suszu będzie świetnym dodatkiem do tego dania.
Przygotowanie klusek z makiem nie zajmie ci wiele czasu, wystarczy ugotować łazanki i wymieszać je makiem z puszki, jeśli jednak chcecie poczuć magię świątecznych przygotowań, musicie koniecznie wypróbować tradycyjny przepis. Każdy, kto skosztuje smacznego dania, z pewnością zapamięta ten smak na długo.
Kluski pomimo swojej kaloryczności są jedną ze zdrowszych przekąsek. Mak ma bardzo dużo cennych tłuszczy, białek oraz witamin, które posiadają właściwości łagodzące. Dodane do maku bakalie dostarczają organizmowi wielu cennych witamin. W maku znajdziemy:
Zobacz także: 2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować!
Kluski z makiem
Składniki:
- 30 dag mąki,
- 1 szklanka maku,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki rodzynek,
- 1 łyżka orzechów laskowych,
- woda,
- sól
Przygotowanie:
- Mąkę i wodę połączyć i zagnieść ciasto, dokładnie rozwałkować i pokroić na małe kwadrat.
- Ugotować i przelać na sitku zimną wodą. Dokładnie odcedzić.
- Mak należy sparzyć wrzącą wodą, zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać z miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami oraz orzechami.
- Połączyć z kluskami, dokładnie wymieszać.
Zobacz także: 4 przepisy na piernik. Odkryj świąteczny smak na nowo!
Kluski z makiem na wigilię
Po przygotowaniu danie można podawać na ciepło lub na zimno. To od ciebie zależy, w jakiej formie je zaprezentujesz na wigilijnym stole. Aromatyczne, korzenne przyprawy dodadzą pikanterii i sprawią, że całość będzie mieć wyrazisty smak oraz niezapomniany aromat.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki,
- ½ szkl.wody,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- łyżeczka masła
Masa makowa:
- 1 szklanka maku,
- 10 łyżek płynnego miodu,
- 4 łyżki posiekanych migdałów, orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- laska wanilii
Przygotowanie:
Kluski z makiem:
- Do przesianej mąki wbić jajka, dodać wodę i olej, zagnieść elastyczne ciasto, jeśli trzeba, dolej wody.
- Podzielić na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek.
- Pozostawić, aby trochę podeschły.
- Wyciąć pożądany kształt.
- Ugotować w osolonej wodzie z masłem, ostudzić.
Mak:
- Mak przelać wrzątkiem i zmielić 2 razy.
- Utrzeć z miodem i bakaliami, dodać posiekaną wanilię i skórkę pomarańczową.
- Wymieszać z makaronem.
Kluski z makiem i bakaliami
Kluski z makiem nie mogłyby pojawić się na naszym stole bez odpowiednich dodatków. Bakalie są tego idealnym przykładem. Nadają wyrazistego smaku kluskom i stają się nieodłącznym elementem tej świątecznej potrawy.
Składniki:
- 30 dag makaronu krajanka lub łazanki,
- 30 dag maku,
- pół szklanki miodu,
- 2 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, figi, orzechy, daktyle),
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki masła,
- 1,5 l mleka
Przygotowanie:
- Zalać mak wrzącym mlekiem i gotować pod przykryciem.
- Odcedź i zmielić dwa razy.
- Posiekać bakalie. Wymieszać mak z bakaliami, miodem i cukrem waniliowym.
- Ugotować łazanki i wymieszać z masłem i z makiem.
Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Oceń artykuł