Oceń
Kiszone pomidory, tak jak ogórki kiszone i kapusta kiszona, to pyszny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Tego typu przetwory z pomidorów popularnością cieszą się na Białorusi, w Rosji i na Ukrainie. Idealnie pasują zamiast sałatki do potraw obiadowych i kolacyjnych. Kiszenie nie pozbawia ich składników odżywczych, dlatego polecamy je osobom z niedoborami witamin i mikroelementów. Sprawdźcie, jak samodzielnie przygotować kiszone pomidory.
Kiszone pomidory - składniki
Kiszone pomidory z naszego przepisu starczą na 3-4 porcje. Zrobienie ich zajmie 30 minut. Z łatwością przygotuje je każdy z nas niezależnie od umiejętności kulinarnych. Wystarczą odpowiednie składniki i kilka słoików. Aby zrobić kiszone pomidory, potrzebne ci będą:
- 1,5 kg pomidorów
- 6 ząbków czosnku
- 2 gałązki kopru
- 2 listki porzeczki lub wiśni
- 2 kawałki świeżego chrzanu
- ziele angielskiego i pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki soli
Zobacz także: Top 3 najlepsze przetwory z cukinii! Sprawdź, jak zrobić dżem, sałatkę do słoików i cukinię w zalewie
Kiszone pomidory - przepis
Na początku dokładnie umyj pomidory w ciepłej wodzie. Następnie nakłuj je wykałaczką i włóż do słoików wraz z wcześniej przygotowanymi przyprawami koprem, chrzanem i czosnkiem. Później ugotuj wodę w garnku i dodaj do niej sól, a potem zalej ją pomidory w słoikach.
Na koniec zamknij szczelnie słoiki i przechowuj je przez 7 kolejnych dni. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji. Po tygodniu kiszone pomidory nadają się do jedzenie. Możesz przechowywać je w chłodnym miejscu przez kolejne 2 miesiące.
Zobacz też: Ciasto z pigwą na 3 sposoby! Na który ty się skusisz?
Wskazówka: polecamy pasteryzować kiszone pomidory w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni przez około 15 minut. Potem postaw słoiki dnem do góry i odczekaj, aby ich zawartość wystygła. Dzięki temu kiszone pomidory zachowają świeżość przez dłuższy czas.
Pomidory - właściwości odżywcze
Pomidory są cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę C, potas. Dzięki swoim właściwościom zmniejszają ryzyko raka prostaty, raka szyjki macicy, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na serce.
Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!
Oceń artykuł