Oceń
Kiszone buraki o popularnych dodatek do wielu obiadowych dań. Tak jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona zawierają witaminy niezbędne naszemu organizmowi do odpowiedniego funkcjonowania. Z naszego przepisu dowiesz się, jak samodzielnie przygotować kiszone buraki. To prostsze niż myślisz!
Buraki - właściwości odżywcze
Buraki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Ponadto są bogate w witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A, beta-karoten oraz zawierają potas, fosfor, sód i żelazo. Poleca się je m.in. osobom zmagającym się z anemią. Warto też dodać, że surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, dlatego warto je jeść, będąc na diecie.
Kiszone buraki - składniki
Do przygotowania kiszonych buraków potrzebne ci będą następujące składniki:
- 1,5 kg czerwonych buraków
- 4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej
- 2 łyżki soli
Zobacz także: Top 3 najlepsze przetwory z cukinii! Sprawdź, jak zrobić dżem, sałatkę do słoików i cukinię w zalewie
Kiszone buraki - przepis
Na początku należy dokładnie umyć buraki, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do słoików i dodaj do nich czosnek, liść laurowy i pieprz. Potem zalej zawartość słoików wodą wymieszaną z solą tak, aby buraki były całkowicie przykryte. Gdy już to zrobisz, potrząśnij lekko słoikami, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.
Następnie zamknij słoiki i przechowuj je w temperaturze pokojowej przez około 7 dni. Gdy już przejdą proces fermentacji, zostaw je w lodówce. Po odczekaniu 3 dni kiszone buraki będą gotowe do jedzenia.
Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!
Oceń artykuł