Oceń
Kawa mrożona to dobry pomysł na letnie upały! Oto TOP 5 sprawdzonych przepisów na jej przygotowanie.
Kawa mrożona to zawsze dobry pomysł. Zwłaszcza w upalne dni! Nie dość, że potrafi nas pobudzić, to jeszcze dodaje orzeźwienia, gdy na zewnątrz temperatury stają się nie do wytrzymania. A jeżeli przyrządzimy ją na słodko, może też być doskonałym sposobem na pyszny, rozpływający się w ustach deser. A tego typu sposobów na kawę mrożoną jest naprawdę mnóstwo! Podpowiadamy wam 5 sprawdzonych przez nas przepisów na kawę mrożoną. Który z nich posmakuje ci najbardziej?
Zobacz także: Tiramisu to naprawdę łatwy deser. Wypróbuj dwa sprawdzone przepisy!
Kawa mrożona z lodami
Największą popularnością cieszy się kawa mrożona z lodami. Dlaczego? Otóż, dzięki temu deserowi, możemy połączyć intensywny smak kawy z delikatnymi lodami.
Brzmi wspaniale, prawda? Tak też smakuje!
Składniki:
- 100 ml ulubionej kawy
- 4 kostki lodu
- Gałka lodów waniliowych
- Mleko
- Bita śmietana
Sposób przygotowania:
Kawę zaparz (dosłodź tak jak lubisz), a następnie wlej do dużej szklanki. Wrzuć do niej kostki i wlej zimne mleko – tak, żeby zostało około 2 cm miejsca na górze. Następnie na wierzch wyłóż gałkę lodów waniliowych i pozwól jej się zatopić. Całość polej bitą śmietaną.
Zobacz także: Sprawdź, jak przygotować smaczne lody truskawkowe. Przepis jest banalnie prosty!
Kawa mrożona z czekoladą
Czekolada to zawsze dobry pomysł jako baza do deserów. W tym do kawy mrożonej!
Składniki:
- 100 ml ulubionej kawy
- Sos czekoladowy
- 300 ml zimnego mleka
- 4 kostki lodu
- 2 łyżki kakao
- Bita śmietana
Sposób przygotowania:
Kawę zaparz i dosłodź według upodobań. Następnie odstaw do ostygnięcia, a potem dorzuć do niej kostki lodu. Sosem czekoladowym polej ścianki tej szklanki. Mleko i kakao zmieszaj razem, a następnie wlej do szklanki. Na wierzch wylej bitą śmietanę i polej jeszcze sosem czekoladowym.
Zobacz także: Przepis na pyszny mus czekoladowy. Zasmakuje każdemu!
Kawa mrożona z karmelem
Karmelowa kawa mrożona to już niemal standard w różnych kawiarniach. Równie pyszną jednak możesz przyrządzić samemu w domu, a kto wie – może nawet lepszą!
Składniki:
- 100 ml ulubionej kawy
- 4 łyżki sosu karmelowego lub masy kajmakowej
- 2 gałki lodów waniliowych
- 200 ml mleka
- 4 kostki lodu
- Bita śmietana
Sposób przygotowania:
Kawę zaparz i odstaw do ostudzenia. W blenderze zblenduj sos karmelowy z lodami waniliowymi, mlekiem i kawą. Tak gotową masę wlej do szklanki z kostkami lodu. Całość polej bitą śmietaną i karmelem. Opcjonalnie możesz też posypać odrobiną cynamonu.
Zobacz także: Ciasto krówka – szybki przepis na karmelowe ciasto z kremem
Kawa mrożona z tonikiem
Espresso na toniku to bardzo modna od pewnego czasu opcja na kawę mrożoną. Jest idealna dla fanów bardziej wytrawnych smaków. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 100 ml soku pomarańczowego
- 100 ml toniku
- 100 ml ulubionej kawy
- Plaster pomarańczy
- 4 kostki lodu
Sposób przygotowania:
Kawę zaparz według upodobań i dosłodź. Odstaw do ostygnięcia. Do szklanki wrzuć kostki lodu i plaster pomarańczy. Następnie wlej sok pomarańczowy. Na to, delikatnie po lodzie, wlewaj tonik. Na wierzch również po lodzie wlej ostudzoną kawę.
Zobacz także: 3 proste przepisy na pyszny deser z mascarpone
Kawa mrożona z malinami
Na koniec połączenie kawy mrożonej z owocami. Maliny, które są delikatnie kwaskowate, w tym przypadku sprawdzą się idealnie. Zwłaszcza z dodatkiem aromatycznego espresso.
Składniki:
- 100 ml ulubionej kawy
- 200 ml zimnego mleka
- 5 kostek lodu
- 100 g malin mrożonych
- Bita śmietana
Sposób przygotowania:
Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Maliny mieszamy z mlekiem. Do dużej szklanki wsypujemy kostki lodu, a następnie wlewamy masę malinowo-mleczną. Do tego wlewamy delikatnie kawę. Całość polewamy bitą śmietaną. Można też oprószyć ją nieco cukrem pudrem.
Zobacz także: Malinowa chmurka rozpływa się w ustach! Poznaj przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Oceń artykuł

