Zamknij

Kapusta z grochem na 3 sposoby. Poznaj przepisy, które odmienią twoje święta!

29.10.2018
Aktualizacja: 01.12.2020 15:48
kapusta z grochem na wigilię
fot. shutterstock

Kapusta z grochem to tradycyjna, polska potrawa, która bardzo często podawana jest podczas wieczerzy wigilijnej. Podstawowymi składnikami tego dania są łuskany groch, kiszona kapusta oraz aromatyczne przyprawy. W Wielkopolsce nazywana jest ciupką z grochem. Poznaj nasze wypróbowane przepisy i spróbuj przygotować to pyszne danie na zbliżające się święta.

Na terenie Polski kapustę uprawia się od wielu lat. Przez pewien czas była tak popularna, że hodowano ją na terenie całego kraju i spożywano przez cały rok. Aby urozmaicić monotonną dietę, do kapusty można dodać różnego rodzaju dodatki.

Kiszona kapusta ma bardzo wiele witamin i minerałów. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz bakterii probiotycznych. Reguluje pracę układu pokarmowego i wzmacnia odporność. Kapustę kiszoną warto jeść, kiedy stosujemy kurację antybiotykami. Kapusta kiszona w 100 gramach ma jedynie 25 kalorii, dlatego jest świetnym dodatkiem podczas diety odchudzającej. Jest także produktem niskoglikemicznym, który posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego.

W Polsce to danie podawane jest na każdym weselu oraz w czasie świąt. Kapusta z dodatkiem grochu to tradycyjna potrawa. Sprawdźcie, jak przygotować pyszną kapustę. Znamy kilka sprawdzonych sposobów. 

Kapusta z grochem na Wigilię - prosty przepis

Wigilijna kapusta z grochem i dodatkiem cebuli, majeranku oraz pieprzu będzie idealnie komponować się ze świeżym pieczywem. To pyszne danie powinno zagościć na każdym stole podczas tradycyjnej wieczerzy. Przepis na kapustę z grochem jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 kg grochu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta majeranku

Przygotowanie:

  1. Kapustę przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz odrobinę wody. Gotować kapustę do miękkości na wolnym ogniu.
  2. Groch ugotować w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki i nie powinien się rozpadać.
  3. Połączyć kapustę z grochem.
  4. Cebulę pokroić, podsmażyć na smalcu. Dodać do kapusty.
  5. Przyprawiać całość.

Zobacz także: Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!

Kapusta z grochem na maśle - szybki przepis

Kapusta z grochem przygotowana z dodatkiem masła jest miękka i bardzo soczysta. Aromat i smak tego dania jest wyrazisty, i z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Warto przygotować to tradycyjne danie również na święta, wtedy zachwyci swoim smakiem zgromadzonych gości.

Składniki:

  • 400 g łuskanego grochu,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 250-300 g białej świeżej kapusty,
  • 3 cebule,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 listek laurowy,
  • sól,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Groch zalać wodą i odstawić na noc do napęcznienia.
  2. Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, dodać do niej dwie szklanki wody i gotować 3 godziny do miękkości.
  3. W oddzielnym garnku ugotować groch do czasu aż będzie miękki.
  4. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć.
  5. W dużym garnku połączyć kapustę z grochem i cebulką. Gotować pod przykryciem przez 30 minut.
  6. Na patelni przygotować zasmażkę. Gdy będzie miała złoty kolor, dodać do kapusty z grochem.
  7. Kapustę doprawić solą, majerankiem oraz pieprzem.

Zobacz także: 2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować!

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami - aromatyczny przepis

To tradycyjne danie, które warto przygotować na święta. Kapusta z dodatkiem grochu oraz grzybów sprawi, że po domu będzie rozchodził się piękny aromat. Poznajcie sprawdzoną recepturę na wigilijną kapustę z grochem oraz grzybami. Przepis jest banalnie prosty, a finałowe danie fenomenalne.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 200 g grochu łuskanego,
  • 125 ml oleju - w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Groch dokładnie umyć oraz zalać zimną wodą. Odstawić na jeden dzień.
  2. Następnego dnia groch ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić.
  3. Grzyby umyć, zalać zimną wodą i namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić.
  4. Kapustę przepłukać, pokroić i zalać wywarem z grzybów. Dodać cukier, liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodać wody.
  5. Cebulkę obrać, pokroić i podsmażyć na patelni.
  6. Do ugotowanej kapusty dodać cebulę, groch oraz resztę oleju. Dusić przez 15 minut na małym ogniu.
  7. Doprawić solą oraz pieprzem.

Wypróbujesz przepisy na kapustę z grochem?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?