Oceń
Na terenie Polski kapustę uprawia się od wielu lat. Przez pewien czas była tak popularna, że hodowano ją na terenie całego kraju i spożywano przez cały rok. Aby urozmaicić monotonną dietę, do kapusty można dodać różnego rodzaju dodatki.
Kiszona kapusta ma bardzo wiele witamin i minerałów. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz bakterii probiotycznych. Reguluje pracę układu pokarmowego i wzmacnia odporność. Kapustę kiszoną warto jeść, kiedy stosujemy kurację antybiotykami. Kapusta kiszona w 100 gramach ma jedynie 25 kalorii, dlatego jest świetnym dodatkiem podczas diety odchudzającej. Jest także produktem niskoglikemicznym, który posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego.
W Polsce to danie podawane jest na każdym weselu oraz w czasie świąt. Kapusta z dodatkiem grochu to tradycyjna potrawa. Sprawdźcie, jak przygotować pyszną kapustę. Znamy kilka sprawdzonych sposobów.
Kapusta z grochem na Wigilię - prosty przepis
Wigilijna kapusta z grochem i dodatkiem cebuli, majeranku oraz pieprzu będzie idealnie komponować się ze świeżym pieczywem. To pyszne danie powinno zagościć na każdym stole podczas tradycyjnej wieczerzy. Przepis na kapustę z grochem jest bardzo prosty.
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty,
- 0,5 kg grochu,
- 2 cebule,
- 2 łyżki smalcu,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- szczypta majeranku
Przygotowanie:
- Kapustę przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz odrobinę wody. Gotować kapustę do miękkości na wolnym ogniu.
- Groch ugotować w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki i nie powinien się rozpadać.
- Połączyć kapustę z grochem.
- Cebulę pokroić, podsmażyć na smalcu. Dodać do kapusty.
- Przyprawiać całość.
Zobacz także: Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!
Kapusta z grochem na maśle - szybki przepis
Kapusta z grochem przygotowana z dodatkiem masła jest miękka i bardzo soczysta. Aromat i smak tego dania jest wyrazisty, i z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Warto przygotować to tradycyjne danie również na święta, wtedy zachwyci swoim smakiem zgromadzonych gości.
Składniki:
- 400 g łuskanego grochu,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 250-300 g białej świeżej kapusty,
- 3 cebule,
- 3 ziela angielskie,
- 1 listek laurowy,
- sól,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- majeranek
Przygotowanie:
- Groch zalać wodą i odstawić na noc do napęcznienia.
- Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, dodać do niej dwie szklanki wody i gotować 3 godziny do miękkości.
- W oddzielnym garnku ugotować groch do czasu aż będzie miękki.
- Cebulkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć.
- W dużym garnku połączyć kapustę z grochem i cebulką. Gotować pod przykryciem przez 30 minut.
- Na patelni przygotować zasmażkę. Gdy będzie miała złoty kolor, dodać do kapusty z grochem.
- Kapustę doprawić solą, majerankiem oraz pieprzem.
Zobacz także: 2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować!
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami - aromatyczny przepis
To tradycyjne danie, które warto przygotować na święta. Kapusta z dodatkiem grochu oraz grzybów sprawi, że po domu będzie rozchodził się piękny aromat. Poznajcie sprawdzoną recepturę na wigilijną kapustę z grochem oraz grzybami. Przepis jest banalnie prosty, a finałowe danie fenomenalne.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 50 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- 200 g grochu łuskanego,
- 125 ml oleju - w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
- Groch dokładnie umyć oraz zalać zimną wodą. Odstawić na jeden dzień.
- Następnego dnia groch ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić.
- Grzyby umyć, zalać zimną wodą i namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić.
- Kapustę przepłukać, pokroić i zalać wywarem z grzybów. Dodać cukier, liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodać wody.
- Cebulkę obrać, pokroić i podsmażyć na patelni.
- Do ugotowanej kapusty dodać cebulę, groch oraz resztę oleju. Dusić przez 15 minut na małym ogniu.
- Doprawić solą oraz pieprzem.
Wypróbujesz przepisy na kapustę z grochem?
Oceń artykuł