Zamknij

Kapusta z grochem na 3 sposoby. Poznaj przepisy, które odmienią twoje święta!

29.10.2018
Aktualizacja: 01.12.2020 15:48

Kapusta z grochem to tradycyjna, polska potrawa, która bardzo często podawana jest podczas wieczerzy wigilijnej. Podstawowymi składnikami tego dania są łuskany groch, kiszona kapusta oraz aromatyczne przyprawy. W Wielkopolsce nazywana jest ciupką z grochem. Poznaj nasze wypróbowane przepisy i spróbuj przygotować to pyszne danie na zbliżające się święta.

kapusta z grochem na wigilię
fot. shutterstock

Na terenie Polski kapustę uprawia się od wielu lat. Przez pewien czas była tak popularna, że hodowano ją na terenie całego kraju i spożywano przez cały rok. Aby urozmaicić monotonną dietę, do kapusty można dodać różnego rodzaju dodatki.

Kiszona kapusta ma bardzo wiele witamin i minerałów. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz bakterii probiotycznych. Reguluje pracę układu pokarmowego i wzmacnia odporność. Kapustę kiszoną warto jeść, kiedy stosujemy kurację antybiotykami. Kapusta kiszona w 100 gramach ma jedynie 25 kalorii, dlatego jest świetnym dodatkiem podczas diety odchudzającej. Jest także produktem niskoglikemicznym, który posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego.

W Polsce to danie podawane jest na każdym weselu oraz w czasie świąt. Kapusta z dodatkiem grochu to tradycyjna potrawa. Sprawdźcie, jak przygotować pyszną kapustę. Znamy kilka sprawdzonych sposobów. 

Kapusta z grochem na Wigilię - prosty przepis

Wigilijna kapusta z grochem i dodatkiem cebuli, majeranku oraz pieprzu będzie idealnie komponować się ze świeżym pieczywem. To pyszne danie powinno zagościć na każdym stole podczas tradycyjnej wieczerzy. Przepis na kapustę z grochem jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 kg grochu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta majeranku

Przygotowanie:

  1. Kapustę przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz odrobinę wody. Gotować kapustę do miękkości na wolnym ogniu.
  2. Groch ugotować w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki i nie powinien się rozpadać.
  3. Połączyć kapustę z grochem.
  4. Cebulę pokroić, podsmażyć na smalcu. Dodać do kapusty.
  5. Przyprawiać całość.

Zobacz także: Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!

Kapusta z grochem na maśle - szybki przepis

Kapusta z grochem przygotowana z dodatkiem masła jest miękka i bardzo soczysta. Aromat i smak tego dania jest wyrazisty, i z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Warto przygotować to tradycyjne danie również na święta, wtedy zachwyci swoim smakiem zgromadzonych gości.

Składniki:

  • 400 g łuskanego grochu,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 250-300 g białej świeżej kapusty,
  • 3 cebule,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 listek laurowy,
  • sól,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Groch zalać wodą i odstawić na noc do napęcznienia.
  2. Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, dodać do niej dwie szklanki wody i gotować 3 godziny do miękkości.
  3. W oddzielnym garnku ugotować groch do czasu aż będzie miękki.
  4. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć.
  5. W dużym garnku połączyć kapustę z grochem i cebulką. Gotować pod przykryciem przez 30 minut.
  6. Na patelni przygotować zasmażkę. Gdy będzie miała złoty kolor, dodać do kapusty z grochem.
  7. Kapustę doprawić solą, majerankiem oraz pieprzem.

Zobacz także: 2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować!

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami - aromatyczny przepis

To tradycyjne danie, które warto przygotować na święta. Kapusta z dodatkiem grochu oraz grzybów sprawi, że po domu będzie rozchodził się piękny aromat. Poznajcie sprawdzoną recepturę na wigilijną kapustę z grochem oraz grzybami. Przepis jest banalnie prosty, a finałowe danie fenomenalne.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 200 g grochu łuskanego,
  • 125 ml oleju - w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Groch dokładnie umyć oraz zalać zimną wodą. Odstawić na jeden dzień.
  2. Następnego dnia groch ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić.
  3. Grzyby umyć, zalać zimną wodą i namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić.
  4. Kapustę przepłukać, pokroić i zalać wywarem z grzybów. Dodać cukier, liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodać wody.
  5. Cebulkę obrać, pokroić i podsmażyć na patelni.
  6. Do ugotowanej kapusty dodać cebulę, groch oraz resztę oleju. Dusić przez 15 minut na małym ogniu.
  7. Doprawić solą oraz pieprzem.

Wypróbujesz przepisy na kapustę z grochem?

loader
loader
Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?