Zamknij

Jak zrobić miód pitny? Wypróbuj nasz przepis na napój domowej roboty

20.10.2020 15:54
miód pitny
fot. ---

Miód pitny to napój alkoholowy przygotowywany w Polsce od lat. Trunek ten cieszy się ogromną popularnością ze względu na wyjątkowy smak. Do zrobienia go potrzebne ci będą łatwo dostępne składniki, ale najważniejszym z nich jest dobór odpowiedniego miodu, ponieważ to właśnie jego rodzaj będzie miał kluczowy wpływ na smak trunku. Z naszego artykułu dowiesz się, jak zrobić miód pitny domowej roboty.

Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić miód pitny? Aby przygotować ten tradycyjny napój alkoholowy potrzebujesz dosłownie kilku niedrogich składników oraz trochę czasu, gdyż trunek ten musi przejść proces fermentacji (ok. 6-7 tygodni). Z naszego przepisu przygotujesz aż 10 l miodu pitnego. Pozna szczegóły.

Miód pitny - składniki

Miód pitny można pić oddzielnie lub w połączeniu z gorącą herbatą. Do wykonania naszego przepisu na miód pitny potrzebować będziesz następujących składników:

  • 3 l miodu wielokwiatowego
  • 6,5 l wody
  • 40 g regulatora kwasowości
  • pożywka dla drożdży
  • drożdże

Miód pitny - przepis

Na początku podgrzej 2,5 l miodu i 4 l wody. Następnie, gdy miód się rozpuści, gotuj go przez 20 minut na małym ogniu. Kiedy zacznie tworzyć się na wierzchu biała piana, usuwaj ją. Po upływie 20 minut zdejmij garnek z ognia i poczekaj aż przygotowany roztwór się schłodzi. Później dodaj do zawartości garnka 1,5 l wody i przelej wszystko do gąsiorka.

Zobacz też: Jak zrobić wino z winogron? Wypróbuj sprawdzony przepis!

Następnie dodaj drożdże, 30 g regulator kwasowości i pożywkę. Gąsiorek zamknij szczelnie korkiem i pozostaw go w miejscu o temperaturze pokojowej. Po upływie 2 tygodni fermentacji otwórz gąsiorek i wlej do niego pozostały litr wody i 10 g reglatora kwasowości. Gdy już to zrobisz, odczekaj 4-5 tygodni.

Po otwarciu gąsiorka usuń z jego środka osad i dodaj resztę miodu. Możesz też dodatkowo dodać do napoju przyprawy korzenne, takie jak imbir czy goździki. Trunek gotowy jest do picia!

Zobacz także: Nalewka z czarnej porzeczki może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu!

Miód wielokwiatowy - wartości odżywcze

Miód wielokwiatowy nie tylko doskonale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera on następujące witaminy i mikroelementy:

  • krzem, (wspomaga prawidłową pracę układu krwionośnego)
  • potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo
  • witamina A, B1, B2, B6, B12
  • biotyna (dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie)
  • kwas pantotenowy.
Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?