Oceń
Nie wiesz, jak zrobić cydr? Cydr to napój z dodatkiem alkoholu przygotowywany z przefermentowanego soku jabłkowego (lub gruszkowego). Warto wspomnieć, że wiele osób nieświadomie popełnia błąd, twierdząc, że cydr to inaczej wino lub piwo jabłkowe. W rzeczywistości jest to trunek, który ma niewiele wspólnego z tymi napojami. Zanim zrobisz samodzielnie cydr, sprawdź, jakie rodzaje tego napoju wyróżniamy.
Jak zrobić cydr?
Cydr z jabłek można zrobić w wersji gazowanej lub niegazowanej. Ponadto niektórzy dodają do niego cukier, a inni przygotowują wersję wytrawną. Wybierzcie ten rodzaj, który wy lubicie najbardziej. Do zrobienia cydru z jabłek potrzebować będziesz przyrządu do wyciskania soków oraz następujących składników:
- 70-80 kg soczystych jabłek,
- drożdże do fermentacji cydrów (na 25l),
- pożywkę do drożdży,
- 0,5 kg cukru,
- butla z rurką fermentacyjną (tzw. balon lub gąsior).
Zobacz także: Proste przepisy na grzane piwo! Ten napój będzie idealny na jesień
Cydr - przepis
Na początku umyj dokładnie jabłka, pokrój je i wyciśnij z nich sok za pomocą sokowirówki. Później przelej całość do balona o pojemności ok. 35 litrów. Następnie do szklanki z wodą dodaj drożdże, 2 łyżeczki cukru i całość dokładnie wymieszaj.
Po odczekaniu 20 minut. Drożdże z wodą i cukrem wlej do soku z jabłek i wsyp pożywkę. Wymieszaj wszystko i zamknij balon. Później odstaw naczynie na 5 dni. W tym czasie z rurki będzie wydobywał się gaz.
Zobacz także: Ratafia – pyszna nalewka wieloowocowa. Sprawdź, jak ją przygotować!
Po odczekaniu 5 dni włóż rurkę, zasysaj ją za pomocą pompy i spuszczaj powstały napój w taki sposób, aby jak najmniej fusów dostało się do garnka. Później wypłucz bęben, przelej do niego z powrotem sok, zatkaj go rurką i odczekaj około tydzień.
Po tygodniu cydr możesz przelać do butelek, ale uważaj, aby nie wlać do nich powstałego osadu. Na koniec dosyp do każdej butelki odrobinę cukru i szczelnie zamknij. W ten sposób otrzymacie cydr jabłkowy gazowany gotowy do picia.
Zobacz także: Ciasto z brzoskwiniami. Poznaj prosty przepis na efektowne ciasto!
Oceń artykuł