Zamknij

Oryginalne i przepyszne ciastka na Halloween! Zobacz, jak je zrobić

20.10.2020 15:42
Babeczki na Halloween
fot. Shutterstock

Ciastka na Halloween to podstawa imprezy halloweenowej. Nie tylko świetnie smakują, ale też rewelacyjnie wyglądają. Jak zrobić ciastka na Halloween? Mamy dla was sprawdzone przepisy. Zobaczcie, jak je zrobić.

Kiedy myślimy o imprezie halloweenowej, mamy przed oczami wydrążone dynie, lampiony na Halloween, straszne dekoracje na Halloween, ale też pyszne słodycze z odpowiednią oprawą! Pisaliśmy już o ciastach na Halloween, które nie tylko są smaczne, ale też stanowią świetną ozdobę stołu halloweenowego.

Ciastka na Halloween są łatwe do zrobienia i też efektownie wyglądają. Jeżeli poszukujecie przepisów na słodkości na Halloween, mamy coś specjalnie dla was. Mamy dla was sprawdzone przepisy na ciastka na Halloween.

Ciastka na Halloween - pomysły

Ciastka na Halloween to doskonała przekąska, deser, ale też świetna ozdoba na imprezę halloweenową. Mogą być ozdobione jadalnymi pajęczynami, duszkami ze słodkiej masy, mogą być z dyni, która jest jesienią wszędzie dostępna. Ciastka na Halloween mogą być też kruche, w kształcie myszy, czarownic i innych symboli halloweenowych.

Jak zrobić ciastka na Halloween? Fajnie jest też zaangażować do tego pozostałych domowników. Dzięki temu będziecie mieli fajną zabawę! Wówczas oni też wybiorą ulubione składniki - w postaci kawałków czekolady czy ulubionego dżemu - i pomogą ci robić ciastka na Halloween.

Ciastka na Halloween - przepisy

Na imprezę halloweenową przygotowujemy zwykle ciekawe wytrawne potrawy na Halloween, ale też słodkości w postaci ciast na Halloween i ciastek na Halloween. Ciastka na Halloween zrobimy szybko i prosto, a na pewno zachwycą gości. Jak zrobić ciastka na Halloween?

Ciastka na Halloween w kształcie dyni

Takie ciastka są pyszne, ładnie wyglądają i stanowią dopełnienie naszych dekoracji na Halloween.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki dyni - najpierw ją pieczemy, a następnie wykorzystujemy taki miąższ
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier w saszetce
  • pomarańczowy barwnik spożywczy
  • pomarańczowa masa cukrowa

Przygotowanie:

Najpierw zagniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem. Po zagnieceniu ciasta dodajemy do niego jeszcze proszek do pieczenia. Całość wkładamy do miseczki i dodajemy dynię. Mieszamy. Po tym czasie ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Sztywne ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrajamy ciastka za pomocą foremki w kształcie dyni. Szablon możemy sobie też wydrukować drukarką, wyciąć z kartki, a następnie odrysować na cieście nożem.

Ciasteczka wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu na ciasteczkach układamy masę cukrową, która nada im pomarańczowego koloru i dekorujemy za pomocą lukru.

shutterstock_115417345
fot. Shutterstock

Ciastka "pająki"

Ciastka "pająki" to bardzo efektowne ciastka, które nie tylko fajnie wyglądają. One wręcz rozpływają się w ustach! Jak je przygotować?

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe - gotowe
  • szklanka herbaty
  • sok z 1 cytryny
  • aromat cytrynowy
  • słone paluszki
  • posypka czekoladowa
  • drażetki, które posłużą nam jako oczy

Przygotowanie:

Ciasto biszkoptowe, które gotowe przynieśliśmy ze sklepu, wycinamy w kuleczki. Następnie nasączamy je mieszkanką soku z cytryny z naparem z herbaty i z aromatu cytrynowego.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i następnie kulki obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie. To samo robimy z pokruszonymi paluszkami słonymi. Kiedy już czekolada na kulkach zastygnie, łączymy ją z paluszkami, które posłużą nam za nogi. Na sam koniec przyczepiamy do kilku draże, które są naszymi jadalnymi oczami.

shutterstock_188650184
fot. Shutterstock

Babeczki z duchami

Babeczki z duchami to jedne z najbardziej efektownych ciastek na Halloween. Jak je zrobić? To tak naprawdę nasze ulubione czekoladowe muffinki przykryte masą cukrową ułożoną w kształt ducha.

Możemy kupić gotową mieszankę sypkich składników na czekoladowe babeczki i jedynie na sam koniec urozmaicić je duszkami. Jak to zrobić? Kupujemy mieszankę na babeczki czekoladowe i pieczemy wg instrukcji na opakowaniu.

Po upieczeniu i wystygnięciu dekorujemy ciastka. Będziemy do tego potrzebowali lizaków - najlepiej okrągłych - i masy cukrowej. Z masy cukrowej wykrajamy kółka. Następnie w babeczkę wbijamy lizaka, a na nim układamy masę cukrową w kształt ducha. Z draży albo posypki możemy zrobić naszemu duszkowi oczy.

shutterstock_1836024466
fot. Shutterstock

Kruche ciastka nietoperze

Te kruche ciastka na Halloween w kształcie nietoperzy robi się błyskawicznie i przyjemnie.

Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy do ciasta

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier puder i sól. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i całość ugniatamy. Na koniec wrzucamy jajko i znów zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę i wkładamy na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i wycinamy ciastka foremką w kształcie nietoperza. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

Takie ciastka możemy na końcu udekorować wg własnego uznania.

shutterstock_1155288862
fot. Shutterstock

Nie ma Halloween bez obejrzenia... świetnego horroru! Mamy dla 7 propozycji horrorów, których fabuła została oparta na faktach.