Zamknij

Pyszne i efektowne ciasta na Halloween 2020! Mamy dla was sprawdzone przepisy

20.10.2020 13:40
Ciasto na Halloween
fot. Shutterstock

Ciasta na Halloween to podstawa każdej halloweenowej imprezy! Mają być nie tylko pyszne, ale też odpowiednio straszne. Jak przygotować ciasta na Halloween? Mamy dla was przepisy, które sprawią, że tego typu desery na pewno wam wyjdą.

Nie ma dobrej halloweenowej imprezy bez strasznego ciasta na Halloween! Torty w kształcie grobów, ciasta przypominające upiorne dynie czy torty wyglądające jak potwory z bagien to obowiązkowy punkt programu na imprezach organizowanych z okazji Halloween. Obok kostiumów na Halloween czy dekoracji na Halloween to absolutna podstawa!

Im straszniejszy tort i ciekawszy wzór, tym lepsze wrażenie zrobi na naszych gościach. Jednak prócz wyglądu musi też mieć odpowiedni smak, który sprawi, że na samą myśl o kolejnym kawałku będzie nam ciekła ślinka. Jakie ciasta na Halloween przygotować, aby zachwycić gości? Mamy coś specjalnie dla was.

Ciasta na Halloween - pomysły

Ciasta na Halloween najczęściej kojarzą nam się z tymi robionymi z dyni, czekolady, ale też z odpowiednią dawką bitej śmietany. Wszystko dlatego, że najczęściej są właśnie utrzymane w kolorach dekoracji halloweenowych, jakie wieszamy czy stawiamy w domu. Zatem w przypadku organizowania imprezy halloweenowej z pewnością sprawdzą się ciasta w postaci kopców kreta, które mogą przypominać ziemię na cmentarzu, w postaci kolorowych tortów, które możemy dowolnie ozdobić czy ciasta z dyni, która jest jesienią łatwo dostępna. Możemy też pokusić się o przygotowanie ciasta "mech leśny", które również swoim kolorem urozmaici oprawę imprezy halloweenowej.

Prócz ciasta na Halloween można też przygotować pyszne ciastka na Halloween. Kruche, w formie babeczek, ale też efektownie ozdobione lukrem z pewnością przypadną do gustu każdemu.

Ciasta na Halloween - przepisy

Jakie ciasta na Halloween wyczarować w tym roku? Mamy dla was przepisy, które sprawią, że będziecie mieli ochotę jeść je także w inne dni! Ciasta na Halloween możemy w całości zrobić samodzielnie, ale możemy też ozdobić je gotowymi elementami kupionymi w sklepie. W okolicach Halloween znajdziemy je w wielu marketach.

Kopiec kreta, który wygląda jak cmentarz

Kopiec kreta to dobrze znane nam wszystkim ciasto, które doskonale nadaje się na Halloween! Tradycyjny kopiec kreta pieczemy na planie okręgu, a ten w wersji halloweenowej robimy prostokątny. Wszystko po to, żeby rzeczywiście wyglądał jak fragment cmentarza. Jak przygotować takie ciasto na Halloween?

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 4-5 łyżek kakao
  • 500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.)
  • 1 łyż. proszku do pieczenia
  • 0,5 łyż. sody oczyszczonej
  • 4 duże banany lub 5 mniejszych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • sok z 1 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • małe herbatniki - mogą być zwykłe albo polane czekoladą
  • dekoracje w postaci gotowych kości/szkieletów

Przygotowanie:

Ciasto kopiec kreta na Halloween przygotowujemy od ubicia jajek z cukrem na gładką i puszystą masę. W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Następnie stopniowo dodajemy je do składników mokrych. Robimy to metodycznie - najpierw do mokrych składników wsypujemy łyżkę sypkich, mieszamy, następnie dolewamy mleka. Później wsypujemy do mokrych składników kolejną łyżkę sypkich, mieszamy i dodajemy trochę oleju. I robimy tak dotąd aż połączymy ze sobą wszystko.

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto i pieczemy je w 160 stopniach przez ok. 50 minut - do tzw. suchego patyczka.

Kiedy ciasto już jest gotowe, lekko je studzimy, a następnie zdejmujemy ok. 2 cm warstwę ciasta z góry i kruszymy ją w oddzielnym naczyniu. Na ciasto, które pozostało w blasze, będziemy wykładać bananową masę.

Jak przygotować masę? Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Na tarce ścieramy tabliczkę czekolady, którą następnie dodajemy do śmietanki i cukru pudru. Całość mieszamy.

Banany kroimy w plasterki, lekko polewamy ją sokiem z cytryny i układamy na cieście w blaszce. Na owoce wykładamy przygotowany wcześniej krem. Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta. Na sam koniec dekorujemy ciasto, aby rzeczywiście przypominało cmentarz. Wtykamy w nie herbatniki, aby wyglądały jak nagrobki, a gdzieniegdzie umieszczamy też kości/szkielety.

shutterstock_227572549
fot. Shutterstock

Sernik z dyni oblepiony pajęczyną

Do sernika z dyni niezbędny jest miąższ z dyni - np. z dyni hokkaido - która jesienią jest świetnie dostępna. M.in. też dlatego dynia tak świetnie sprawdza się w przypadku przygotowywania potraw na Halloween czy właśnie ciast na Halloween.

Dynia do sernika z dyni powinna być jak najbardziej sucha, zwarta, aby do ciasta nie trzeba było później dodawać zbyt dużo mąki czy sera. Jak zrobić sernik z dyni w wersji halloweenowej? 

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej do ciasta
  • 400-500 g puree z dynii
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 150 g cukru
  • lukier w paczce na polewę
  • kilka kostek czekolady (do roztopienia w kąpieli wodnej)

Jak przygotować sernik z dyni?

Przygotowywanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia spodu z ciasteczek. Najpierw kruszymy herbatniki na małe kawałki - możemy to zrobić przy pomocy blendera albo uderzając herbatnikami w woreczku od blat kuchenny. Kiedy już przygotujemy ciasteczka, rozpuszczamy masło. Wkładamy je do rondelka, podgrzewamy, a następnie jeszcze ciepłe dodajemy do herbatników. Przyprawiamy spód ciasta cynamonem.

Tak przygotowane ciasto wykładamy na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przystępujemy do przygotowywania masy serowej.

Ser twarogowy na sernik miksujemy z puree z dyni. Robimy to dotąd aż osiągniemy jednolitą masę. Następnie dodajemy do masy budyń w proszku, cukier i jajka. Miksujemy tylko dotąd aż połączymy składniki. Następnie masę wykładamy na spód, który wcześniej ułożyliśmy w tortownicy.

Sernik z dyni pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Po wyjęciu przystępujemy do podrasowania go tak, żeby pasował do Halloween. Polewamy go polewą z saszetki, a następnie dekorujemy czekoladą, którą wcześniej roztopiliśmy w kąpieli wodnej. Na całym serniku możemy narysować banalnie prostą pajęczynę i pająka. Kiedy całość wystygnie wkładamy sernik z dyni do lodówki na całą noc.

shutterstock_1504098482
fot. Shutterstock

Mech leśny z oczami

Mech leśny to pyszne ciasto ze szpinaku, które wydaje się trudne do zrobienia, ale w rzeczywistości jest banalnie proste. W wersji halloweenowej zamiast owocu granata na wierzch położymy żelatynowe oczy!

Jak przygotować mech leśny?

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie serka mascarpone (z lodówki)
  • 200 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • oczy z żelatyny

Przygotowanie:

Szpinak mrożony najpierw rozmrażamy, a później miksujemy, aby uzyskać jednolitą masę. Jajka wyjmujemy z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Kiedy już tak się stanie, wrzucamy je do miski, dodajemy cukier i całość ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy olej i cały czas ubijamy dalej. Na koniec wrzucamy szpinak i delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia.

W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po tym etapie wrzucamy sypkie składniki do mokrych i miksujemy na małych obrotach. Pieczemy w 180 stopniach w okrągłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 45 min.

Teraz przystępujemy do zrobienia masy. W misce umieszczamy mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder. Ubijamy całość dotąd aż będzie puszysta. Jeżeli nasza masa nie jest odpowiednio sztywna, możemy na sam koniec wsypać do niej saszetkę śmietan-fix i zmiksować.

Ciasto dzielimy na dwie części - górną zdejmujemy i kruszmy w oddzielnej misce. Dolną zostawiamy na blasze, a na niej układamy krem z mascarpone. Resztę pokruszonego ciasta wykładamy na mascarpone, aby ciasto przypominało mech leśny. Na tym etapie na naszym "mchu" układamy oczy z żelatyny.

shutterstock_1168833211
fot. Shutterstock

Tort z nożem

Na Halloween możemy też przygotować nasz ulubiony tort - najlepiej taki, który robiliśmy już kilka razy, zawsze nam wychodzi i jest pyszny - i ozdobić go od góry dżemem w czerwonym kolorze, a także... nożem! W ten sposób będzie wyglądał jak ciasto na Halloween, które ktoś zaatakował ostrym nożem. Na pewno też wprowadzi straszną atmosferę na naszej imprezie.

shutterstock_1153670275
fot. Shutterstock

Nie ma Halloween bez obejrzenia... świetnego horroru! Mamy dla 7 propozycji horrorów, których fabuła została oparta na faktach.