Oceń
Gruszki w occie to świetny pomysł na deser, do którego nie trzeba nic więcej dodawać. Jednak te marynowane owoce pasują także do mięs oraz wędlin podawanych na zimno. Niektórzy serwują je razem z serami żółtymi jako przystawki. Niektórzy dodają też do sałatek, ciast i wielu innych dań. W naszym artykule podpowiadamy, jak przygotować ten owocowy przysmak!
Zobacz także: Jak ugotować brokuł, żeby nie stracił cennych składników odżywczych?
Gruszki w occie: przepis z dodatkiem goździków
Składniki:
- Twarde gruszki (około 3 kilogramów),
- Woda (około 4 szklanki),
- Cukier (około, 1,5 szklanki),
- Ocet 10 % (jedna szklanka),
- Łyżka goździków.
Przygotowanie:
Najpierw należy dokładnie umyć gruszki, a następnie obrać je ze skórki. Kolejny krok to wycięcie z owoców gniazda i przekrojenie ich na pół (duże gruszki zaleca się, aby pokroić na ćwiartki).
Aby zapobiec ściemnieniu obranych już gruszek, należy włożyć je do miski z wodą (można do niej dodać odrobinę soku z cytryny – nie jest to jednak konieczne).
Do garnka wlewamy składniki zalewy, czyli wodę, ocet, cukier i goździki. Do gotującej się płynu należy dodać gruszki. Na niewielkim ogniu należy gotować jeszcze przez pięć minut.
Gruszki umieszczamy w słoiku, a następnie zalewamy je wrzącą zalewą. Należy pamiętać, że wcześniej należy usunąć z niej goździki (może ona powodować czarne plamy na gruszkach). Dlatego zaleca się, aby goździki umieścić w zaparzaczce do herbaty – wyciagnięcie ich wtedy, nie powoduje żadnych problemów.
Zawekowane słoiki należy postawić w miejscu, w którym ograniczony jest dostęp do światła.
Gruszki w occie: przepis z dodatkiem kory cynamonowej
Składniki:
- Twarde gruszki (około 3 kilogramów),
- Woda (około 4 szklanki),
- Cukier (jedna szklanka),
- Ocet winny lub jabłkowy (około 1 litr),
- Jedna cytryna,
- Jedna kora cynamonowa,
- Łyżeczka goździków,
- Starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki).
Przygotowanie:
Podobnie jak w przypadku pierwszego przepisu, gruszki należy dokładnie oczyścić, pozbyć się gniazda i pokroić. Dopiero następnym krokiem będzie przygotowanie zalewy. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, przyprawy i pokrojoną wcześniej w plastry cytrynę.
Pokrojone i obrane gruszki należy dodać do wrzącej zalewy. Na małym ogniu należy gotować jeszcze przez 10 minut, a następnie wyjąć gruszki (zalewę należy nada gotować, jeszcze przez 15 minut). Gdy zalewa zacznie odparowywać i zmniejszać swoją objętość, należy wlać do ją słoików z gruszkami. Zakręć dokładnie słoiki i pasteryzuj jeszcze przez 10 minut. Po ostudzeniu należy odstawić do spiżarni lub piwnicy.
Gruszka – właściwości i wartości odżywcze
Gruszka to owoc, który od wieków doceniany jest ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze. Witaminy i minerały, które znajdziemy gruszkach to:
- Witamina C,
- Witamina A,
- Witamina E,
- Witamina K,
- Kwas foliowy
- Tiamina,
- Ryboflawina,
- Niacyna,
- Witamina B6,
- Wapń,
- Sód,
- Żelazo,
- Fosfor,
- Magnez,
- Potas,
- Cynk.
Zobacz także: Kuchnia polska. Poznaj łatwe przepisy na tradycyjne polskie dania
Po te produkty sięgaj jak najczęściej!
Oceń artykuł