Zamknij

Grillowanie w rodzinnym gronie. Top 3 przepisy, które warto wypróbować

Grillowanie w rodzinnym gronie. Top 3 przepisy, które warto wypróbować
fot. Shutterstock

Lato to idealny czas, aby zorganizować rodzinne grillowanie. To nie tylko świetna okazja do spotkania, ale także spróbowania pysznego jedzenie z rusztu. Jeśli do tej pory myśleliście, że na grillu można przyrządzić tylko i wyłącznie kiełbasę i podać ją z musztardą czy ketchupem to byliście w dużym błędzie.

Okazuje się, że na wszystkich fanów grillowanych potraw czeka znacznie więcej ciekawych dań. Ich wykonanie nie zajmie wam zbyt wiele czasu, dlatego warto poznać kilka prostych przepisów.

Co powiecie na pyszne sałatki, szaszłyki lub hot-dogi?

Marka Balcerzak przygotowała całą linię produktów idealnych na grilla. W serii “Grillove” znajdziemy innowacyjne wyroby sezonowe, które świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych spotkań. Wybór jest naprawdę spory. W sklepach znajdziemy: kiełbaski wieprzowe, białe, śląskie, a nawet kaszankę. Wszystkie produkty zostały zapakowane w opakowania próżniowe, a także posiadają długi termin przydatności.

W tradycyjnym przepisie na hot-dogi wykorzystuje się parówki z wody, w naszym wypróbujemy Mix kiełbasek białych na ruszt w przyprawach marki Balcerzak. Te cienkie, białe wieprzowe kiełbaski zostały pokryte aromatycznymi przyprawami, dlatego ich przygotowanie na grillu jest tak dziecinnie proste.

Składniki:

  • 1 opakowanie “Mix’u kiełbasek białych na ruszt w przyprawach” marki Balcerzak,
  • 3 bagietki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Bagietki przekroić na pół i wydrążyć środek.
  2. W oddzielnej misce połączyć majonez, jogurt, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Kiełbaski grillować na ruszcie z obydwu stron przez około 3 minuty.
  4. Do środka bagietki włożyć wcześniej przygotowany sos oraz kiełbaskę.

Szaszłyki z kiełbaską drobiowo-wieprzową

Przepis na te proste szaszłyki z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym. Kolorowe warzywa zachęcają swoim smakiem i aromatem, a miękka kiełbaska drobiowo-wieprzowa bez osłonki marki Balcerzak stanie się idealnym uzupełnieniem całego dania.

Składniki:

  • 1 opakowanie “Kiełbasek drobiowo-wieprzowych” marki Balcerzak,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 8 czerwonych cebul,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • patyczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

  1. Do małej miski wsypać pieprz, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek.
  2. Kiełbaskę pokroić w plasterki i zanurzyć we wcześniej przygotowanej marynacie.
  3. Cebulę, paprykę oraz pieczarki pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Na patyczki do grillowania nabić na przemian wszystkie składniki.
  5. Grillować do miękkości warzyw.

Sałatka z grillowaną kiełbasą

Kiełbaski w przyprawach marki Balcerzak dodadzą smaku oraz aromatu każdej przygotowanej przez nas potrawie. Połączenie ich z mixem sałat stanie się hitem na każdym rodzinnym spotkaniu. Delikatne w smaku i bez osłonki są nie tylko smaczne, ale również lekkostrawne.

Składniki:

  • 1 opakowanie “Kiełbasek białych na ruszt GYROS” marki Balcerzak,
  • 2 opakowania mixu sałat,
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Kiełbaski białe na ruszt GYROS marki Balcerzak pokroić na plasterki i grillować aż do zarumienienia.
  2. W dużej misce umieścić mix sałat. Dodać zgrillowaną kiełbaskę.
  3. W małej miseczce umieścić majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
  4. Wcześniej przygotowaną sałatkę polać sosem.