Zamknij

Fasolka szparagowa - gotowanie i przepis. Jak ją przyrządzić, żeby była smaczna i pełnowartościowa?

30.06.2020 12:20
fasolka szparagowa - gotowanie w dużym garnku
fot. Shutterstock

Fasolka szparagowa - gotowanie. Podpowiadamy, na czym powinna polegać obróbka termiczna tego smacznego warzywa. Ile i jak gotować fasolkę? Sprawdź!

Gotowanie fasolki szparagowej nie jest skomplikowane, o ile zastosujesz się do kilku prostych zasad. Zobacz, jak ugotować fasolkę szparagową, aby była smaczna i nie straciła swoich cennych właściwości.

Zobacz także: 7 pysznych przepisów na żółtą fasolkę szparagową. Zainspiruj się naszymi pomysłami na smaczne dania!

  1. Jak gotować fasolkę szparagową? Właściwości odżywcze
  2. Fasolka szparagowa - przechowywanie
  3. Fasolka szparagowa - gotowanie w garnku i na parze
  4. Ile gotować fasolkę szparagową?
  5. Fasolka szparagowa - przepis

Jak gotować fasolkę szparagową? Właściwości odżywcze 

Jesteś smakoszem fasolki szparagowej? Obok młodych ziemniaków, bobu i botwinki to jeden z największych przysmaków lata. Najsmaczniejsza jest młoda odmiana fasolki szparagowej, świeżo zerwana, cieńsza niż ołówek. I to ona jest także najbardziej wartościowa.

Jakie ma składniki odżywcze? 

  • zawiera witaminy A, C i E
  • ma działanie antyoksydacyjne
  • ma dużą zawartość błonnika
  • jest bogata w kwas foliowy, w związku z czym jest zalecana m.in. dla kobiet w ciąży
  • jest cennym źródłem magnezu i ryboflawiny
  • chroni przed udarem mózgu, nadciśnieniem, miażdżycą i zawałem
  • ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym sprawdzi się w diecie diabetyków
  • ma dużą zawartość żelaza, więc powinny ją jeść osoby z jego niedoborem 
  • zawiera potas i fosfor

Fasolka szparagowa - przechowywanie

Zrobiłeś zakupy w sklepie lub na bazarze i co dalej? Fasolkę trzeba odpowiednio przechowywać. Wbrew pozorom tego warzywa nie trzeba wkładać do lodówki. To roślina ciepłolubna, która najlepiej się "czuje" w temperaturze ok. 10 stopni. W temperaturze pokojowej fasolkę możesz przechowywać 3 dni.

Zobacz, jak zaplanować gotowanie fasolki szparagowej, aby w pełni wykorzystać jej walory.

Zobacz także: Fasolka szparagowa z bułką tartą - kto z nas jej nie uwielbia? Podajemy przepis

Fasolka szparagowa - gotowanie w garnku i na parze

Fasolkę szparagową przeglądamy, odrzucając taką z uszkodzeniami i przebarwieniami. Usuwamy z fasolki twarde włókna i odcinamy końce, a następnie myjemy strąki. Przed gotowaniem można je poprzecinać na pół.

Umyte strąki fasolki wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą. Na 1 kg fasolki potrzebujemy 4 litry wody i 1 łyżeczkę soli. Niektórzy dodają do smaku 1 łyżeczkę cukru. Na koniec odcedzamy warzywo w durszlaku i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jeśli wolimy ugotować fasolkę na parze, potrzebujemy specjalnego koszyka do gotowania. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, umieszczamy go w środku i wsypujemy do niego przygotowane wcześniej strąki.

Zobacz także: Zupa z fasolki szparagowej to hit lata. Sprawdźcie nasze propozycje!

Ile gotować fasolkę szparagową?

Czas gotowania fasolki szparagowej będzie się różnił w zależności od tego, z jaką odmianą mamy do czynienia. Żółta fasolka szparagowa gotuje się krócej - 5-15 minut. Z kolei zielona odmiana potrzebuje od 15 do 20 minut.

Pamiętaj, że starsza fasolka musi się gotować dłużej, aby zadowolić nasze podniebienia. Aby uzyskać optymalny efekt, najlepiej próbować strączków podczas gotowania. Dobrze ugotowana fasolka powinna być miękka i krucha.

Fasolka gotowana na parze potrzebuje około 10 minut, aby była gotowa do spożycia. Z kolei mrożoną fasolkę wrzucamy bezpośrednio do wrzącej wody i gotujemy około 10-15 minut.

Zobacz także: Gotowanie bobu - jak go ugotować?

Fasolka szparagowa - przepis

Na koniec podpowiadamy kilka sposobów na dodatki do fasolki szparagowej, dzięki którym stworzysz z niej pyszne i pożywne dania. 

Jednym z nich jest oczywiście fasolka szparagowa z bułeczką. To najprostszy, a zarazem najpopularniejszy sposób na przygotowanie tego pyszne i zdrowego dania tak, żeby było jednocześnie pożywne. Wystarczy, że ugotujesz fasolkę i dodasz do niej przygotowaną na patelni bułeczkę. Zrobisz ją smażąc na rozgrzanym maśle bułkę tartą. Pycha!

Możesz też przyrządzić do fasolki szparagowej pyszny sos. Doskonale w tym przypadku sprawdzi się sos holenderski lub sos śmietanowy.

Fasolka może też stanowić dodatek do dań mięsnych, a także bazę dla różnych dać wegetariańskich. To warzywo pasuje niemal do wszystkiego i jest przepyszne!

Zobacz także: Sałatka z fasolki szparagowej - raz spróbujesz i na stałe włączysz ją do menu! 

Zagłosuj

Lubicie zielone warzywa?

Liczba głosów:

Uważaj na te produkty! Są silnie uzależniające!