Oceń
Dżem z dyni jest łatwy do przygotowania, a można go wykorzystać do wielu rzeczy. Dżem z dyni jest nie tylko aromatyczny, ale też smaczny i pięknie wygląda. Domowy dżem z dyni nie zawiera konserwantów ani sztucznych substancji żelujących. W dodatku jest zdrowy, bowiem dynia to warzywo bogate w wiele cennych właściwości.
Dżem z dyni przygotowujemy w słoiczkach, które następnie możemy przechowywać w domu i sięgać po niego wtedy, kiedy będzie nam potrzebny. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a dżem z dyni przydatny. Jak zrobić dżem z dyni i dlaczego warto go przygotować?
Domowy dżem z dyni - zalety
Domowy dżem z dyni ma wiele zalet, których nie znajdziemy często w dżemach kupowanych w sklepach. Po pierwsze wiemy, z jakich składników przygotowujemy dżem z dyni - jeżeli zależy nam na jakości, znajdujemy sobie sprawdzone produkty, które ją zapewnią.
Po drugie domowy dżem z dyni nie ma żadnych konserwantów ani innych sztucznych substancji, które np. wpływałyby na jego fakturę. Jego przygotowanie jest proste i też sami decydujemy o tym, ile chcemy go zrobić. Pamiętajmy, że możemy zrobić więcej słoiczków dżemu z dyni, które komuś podarujemy albo po prostu zachowamy sobie na później.
Zobacz także: Dżem z cukinii brzmi absurdalnie? Wypróbuj nasz przepis!
Dżem z dyni - 3 sprawdzone przepisy
Poniżej przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na dżem z dyni.
1. Klasyczny dżem z dyni
Pierwszy przepis to ten na klasyczny dżem z dyni. Czego do niego potrzebujemy?
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido (waga już po obraniu i wydrążeniu pestek, a także włókien)
- 1 szklanka cukru
- 1 cytryna
- sok pomarańczowy w kartonie
Przygotowanie:
Dynię po wydrążeniu myjemy, kroimy na kawałki, a następnie umieszczamy w garnku. Wyciskamy do garnka sok z 1 cytryny i dodajemy o. 400 ml soku pomarańczowego z kartonu. Taką mieszankę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 25 minut. Po tym czasem dynia jest na tyle miękka, żeby można było ją zmiksować.
Zatem wrzucamy dynię do blendera i całość miksujemy. Następnie dodajemy do takich owoców 1 szklankę cukru. Całość mieszamy i znów podgrzewamy w garnku na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Jeżeli chcesz, aby dżem z dyni był aromatyczny, dodaj na etapie wrzucania cukru, 1 łyżeczkę cynamonu albo przyprawy korzennej do ciasta.
Dżem przekładamy do słoików tak, aby od góry zostało nam ok 1 cm wolnej przestrzeni. Zakręcamy, odwracamy denkami do góry i odczekujemy tak 1 godzinę. Po tym czasie dżem jest gotowy.
2. Dżem z dyni i pomarańczy
Tak naprawdę klasyczny dżem z dyni to ten z dodatkiem pomarańczy. Chodzi o to, że i do klasycznego dżemu z dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy albo sok pomarańczowy z kartonu. Na etapie dodawania cytrusów do dyni, możemy też urozmaicić dżem z dyni o skórkę z pomarańczy, którą zetrzemy na tarce.
3. Dżem z dyni i jabłek
Jak przygotować dżem z dyni i jabłek? To banalnie proste!
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 kg jabłek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 cytryna
- 3 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Dynię hokkaido myjemy, a następnie kroimy na pół i drążymy z niej pestki, a także włókna. Pozostały miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Jabłka również obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wsypuje 0,5 szklanki cukru, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasem dodajemy jabłka i starty na tarce imbir. Mieszamy i gotujemy dotąd aż uzyskamy konsystencję dżemu.
Przygotowany dżem przekładamy do słoików tak samo, jak w klasycznej wersji dżemu z dyni.
Zobacz także: Dżem truskawkowy czy konfitura z truskawek? Który przepis wybierzesz?
Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!
Oceń artykuł