Oceń
Chcesz cieszyć się smakiem świeżych truskawek przez cały rok? Przygotuj z nich dżem truskawkowy lub konfiturę z truskawek!
Nie ma nic lepszego na śniadanie jak świeża chałka lub bułka z dżemem truskawkowym. Ten przysmak doskonale sprawdzi się na posiłki i desery przez cały rok, zwłaszcza wtedy, gdy nie ma sezonu na świeże truskawki. Dlatego też w czasie jego trwania warto zabezpieczyć się w przetwory z truskawek na cały rok. Wśród tych najpopularniejszych są oczywiście dżem truskawkowy oraz konfitura z truskawek. Czym się różnią, do czego można je dodawać i jak je przygotować? Podpowiadamy!
Zobacz także: Dżem z czerwonych porzeczek to świetny dodatek także do mięs. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić
Truskawki - właściwości
Zanim przejdziemy do samych przepisów na przetwory, warto się zastanowić, dlaczego tak naprawdę w ogóle powinno się jeść truskawki. Te owoce są naprawdę cenne, zarówno wtedy, gdy są świeże, jak również także później, gdy wyciągamy je w środku zimy ze słoika. Jakie konkretnie są właściwości truskawek?
- To jedne z najmniej kalorycznych owoców.
- Poprawiają pracę jelit.
- Przyspieszają trawienie.
- Mają wysoką zawartość witaminy C i są jej bogatym źródłem w okresie jesienno-zimowym.
- Poprawiają odporność.
- Mają działanie antyrakowe.
- Łagodzą ból gardła i chrypę.
- Zapobiegają chorobom serca i miażdżycy.
- Obniżają poziom cholesterolu w organizmie.
- Chronią wzrok i zmniejszają ryzyko jego pogorszenia i różnych chorób oczu.
- Wzmacniają kości.
- Wzmacniają włosy i paznokcie.
- Korzystnie wpływają na wygląd skóry.
Zobacz także: Pyszny i zdrowy kompot z truskawek! Poznaj nasz domowy przepis
Dżem truskawkowy i konfitura z truskawek – czym się różnią i do czego dodawać?
Niektórym wydaje się, że dżem i konfitura to właściwie siostry i bez różnicy, co tak naprawdę dodamy do naszych potraw. Nic bardziej mylnego! O ile dżem sprawdzi się w danym przypadku, konfitura niekoniecznie. Czym tak naprawdę się różnią i do czego dodawać każdy z tych przetworów?
Przede wszystkim różnią się ilością owoców. W konfiturze na 100 g produktu przypada aż 50 g owoców. Gotuje się je w całości lub grubo pokrojone z dodatkiem cukru. Do jej przygotowania w dodatku powinno się używać przede wszystkim słodkich owoców.
Dżem natomiast tych owoców ma zdecydowanie mniej, bo na 100 g przypada zazwyczaj około 20-25 g owoców. Wówczas dodaje się o wiele więcej cukru. Często też dodaje się do niego także żelatynę, żeby go zagęścić, czego nie robi się w przypadku konfitury.
Dlatego też konfitura zazwyczaj jest nieco kwaśniejsza i rzadsza. Dodaje się ją do herbaty, ciast, niektóre nawet do mięs. Dżem natomiast, w związku z tym, że jest słodszy, chętniej dodajemy do kanapek i drożdżówek. Możesz też wykorzystać go jako dodatek do owsianki lub naleśników.
Zobacz także: Szybki przepis na makaron z truskawkami! Również w wersji fit
Dżem truskawkowy – przepis
Jak zatem zrobić domowy dżem truskawkowy? Oto prosty przepis!
Składniki na około 3 słoiki:
- 1 kg truskawek
- 0,5 kg cukru
- 1 saszetka żelatyny
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsyp do rondelka i zalej wodą do napęcznienia. Obierz i opłucz dobrze truskawki, zmiksuj je i podgrzej z cukrem, aż ten się rozpuści. Żelatynę rozpuść i wlej do owoców z cukrem. Zagotuj i wlewaj na gorąco do słoiczków. Zakręć i odstaw do góry dnem do zapasteryzowania.
Zobacz także: Sprawdź, jak przygotować smaczne lody truskawkowe. Przepis jest banalnie prosty!
Konfitura z truskawek – przepis
A jak zrobić konfiturę z truskawek?
Składniki na około 3 słoiki:
- 1 kg truskawek
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Truskawki obierz i opłucz, a następnie wrzuć na patelnię (jak chcesz mieć drobniejsze owoce to przekrój na połówki). Następnie podsmaż je, aż puszczą soki i dodaj cukier. Smaż razem, aż ten się rozpuści. Następnie przełóż do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, żeby zapasteryzować przetwory.
Zobacz także: Dżem z czereśni to pyszny dodatek do wielu dań. Czy wiesz, jak go zrobić?
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Oceń artykuł
