Oceń
Wino z winogron możesz zrobić w domu, wykorzystując jasne lub ciemne winogrona. Przepis zawiera kilka składników i składa się z kilku prosty kroków. Sprawdź, jak zrobić domowe wino z winogron!
Jak zrobić wino z winogron? To banalnie proste! Przepis zawiera kilka składników, które z pewnością macie w domu: winogrona, wodę, cukier i drożdże. Domowe wino z winogron, oprócz tego, że jest bardzo smaczne, jest również bogate w antyoksydanty. To one pomagają w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Substancją, która odpowiada w głównej mierze za właściwości lecznicze wina z winogron jest resweratrol. Ta substancja odpowiedzialna jest za zwalczanie wolnych rodników czy nawet otyłości.
- Przepis na wino z winogron
- Przepis na wino z winogron ciemnych
- Przepis na wino z winogron bez drożdży
Przepis na wino z winogron
Składniki:
- 10 kg owoców,
- 5 l wody,
- 3,5 kg cukru,
- drożdże winiarskie,
- balon z rurką fermentacyjną lub inne naczynie, które da się szczelnie zamknąć i do którego można założyć rurkę fermentacyjną.
Jak zrobić wino z winogron?
- Drożdże winiarskie wsyp do buteleczki o pojemności 0,25 l i zalej letnią, przegotowaną wodą o temperaturze ok. 20 st. C. w takiej ilości, aby pozostała nad nią wolną przestrzeń, a na koniec wymieszaj. Butelkę zakorkuj watą i odstaw na 24 godziny w ciemne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po upływie tego czasu dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Ponownie zakorkowaną buteleczkę trzymaj w temperaturze pokojowej przez 2-4 dni.
- Winogrona zmiażdż tłuczkiem i zalej wrzącą wodą, a po 3 dniach miazgę przecedź.
- 1/3 wyliczonej porcji cukru rozpuść we wrzącej wodzie i po ostudzeniu połącz z moszczem. Następnie całość wlej do balonu, napełniając go do 3/4 pojemności. Potem dodaj porcję "matki drożdżowej" w proporcji: 30-50 cm3 na 1 l nastawu. Całość wymieszaj, poruszając butlą ruchem kolistym, a także mieszając wewnątrz czystą, wyparzoną łyżką lub drewnianą łopatką. W butli powinna zostać 1/3 przestrzeni nad poziomem płynu, aby proces fermentacji mógł przechodzić bez problemów.
- Balon zatkaj korkiem wykonanym z waty, a następnie obwiąż czystym kawałkiem płótna i postaw w temperaturze pokojowej (od 15 do 25 stopni Celsjusza). Fermentacja trwa ok. 20 dni. Drugą porcję cukru wlej do balonu siódmego dnia, a trzecią - w piętnastym. W tym celu należy odlać nieco fermentującego nastawu i wymieszać w nim cukier, a następnie przelać do balonu. Całość należy wymieszać, a także, przy dodawaniu trzeciej porcji cukru, wymienić korek z waty na korek z rurką fermentacyjną. Odstaw balon na kolejne 30 dni.
- Po tym czasie ściągnij sklarowaną warstwę wina za pomocą specjalnie przeznaczonej do tego gumowej rurki do gąsiora lub butli, tym razem do pełna. Aby rozpocząć ściąganie wina, trzeba wessać odrobinę płynu z butli, a następnie opuścić rurkę do naczynia, do którego powinien on już spłynąć równym strumieniem. Naczynie, do którego ściąga się wino, musi być ustawione niżej od dna balonu.
- Zakorkuj gąsiora, owiń korek z rurką fermentacyjną watą, a naczynie umieść w pomieszczeniu o temperaturze ok. 12 st. C. Po 3 miesiącach ponownie ściągnij wino do czystych butelek, szczelnie zakorkuj, zalakuj i przechowuj w pozycji leżącej. Wino nadaje się do picia po kilku miesiącach.
Zobacz też: 3 pomysły na kompot z winogron. Przepis jest prostszy, niż myślisz!
Przepis na wino z winogron ciemnych
- W październiku można zrobić wino z winogron ciemnych, kiedy są w pełni dojrzałe. Przygotowany trunek nie tylko świetnie smakuje i odznacza się wyjątkowym aromatem, ale ma również właściwości zdrowotne.
Składniki:
- 10 kilogramów polskich winogron
- 4 litry wody
- 2 kilogramy cukru
Przygotowanie:
- Winogron nie płuczemy. Mają one na sobie nalot, który pomaga w fermentacji, więc nie musimy dodawać drożdży!
- Najpierw należy oddzielić grona od gałązek. Owoce zmiażdżyć, ale nie miksować. Najlepszym narzędziem do tego jest tłuczek do ziemniaków albo specjalna prasa do wina.
- Miazgę wlewamy do gąsiorka o pojemności 25 l lub innego naczynia, które da się szczelnie zamknąć i do którego można założyć rurkę fermentacyjną.
- Do miazgi owocowej dolewamy 4 litry wody, w których wcześniej rozpuszczamy 2 kilogramy cukru.
- Tak przygotowane wino zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i zostawiamy na 6-7 tygodniu.
- Co kilka dni sprawdzamy, czy w rurce fermentacyjnej jest woda oraz obserwujemy, czy miazga z winogron nie podchodzi za wysoko korka. Jeśli okaże się, że dochodzi do samego korka, to możemy odlać trochę wody lub wyjąć część miazgi.
- Po 6-7 tygodniach odcedzamy miazgę od płynu. Wtedy, w zależności od smaku, możemy dosłodzić wino.
- Wlewamy je do gąsiorka na kolejnych kilka tygodni (4-5). Zatykamy korek w rurką fermentacyjną i także wlewamy do niej wodę.
- Wino jest gotowe w momencie, gdy przestaje pracować, czyli buzować.
Zobacz także: 4 sprawdzone przepisy na muffinki z winogronami. Spróbuj!
Przepis na wino z winogron bez drożdży
- Jeśli nie umyjemy owoców, nie będą potrzebne drożdże, gdyż znajdujący się na nich nalot zastępuje je i ułatwia fermentację.
Składniki:
- 1,5 kg cukru
- 3 litry wody
- 2 kg winogron (oddzielonych od gron)
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania moszczu. Owoce miażdżymy np. tłuczkiem do ziemniaków lub w sokowirówce.
- Przekładamy je do gąsiora i zalewamy przestudzonym syropem (wodą zagotowaną z cukrem). Butla powinna być wypełniona do 2/3 wysokości.
- Następnie należy ją zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
- Po tygodniu można już odcisnąć owoce, zlać płyn do mniejszej butli, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną, odstawić w ciepłe miejsce (18-20 st.C) i czekać.
- Wino jest gotowe gdy, dwutlenek węgla wydzielający się w butli, wypycha wodę z rurki.
- Wtedy wino zlewamy do butelek, korkujemy i przechowujemy w pozycji leżącej.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Produkty, które jecie mają bardzo duży wpływ na wygląd waszego ciała. O tym nie mieliście pojęcia!
Oceń artykuł
