Oceń
Domowe wino z ryżu jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc jeśli naszła cię ochota na zrobienie tego typu napoju, nie będziesz mieć z tym dużego problemu. Wino ryżowe z pewnością sprawdzi się wśród tych z was, którzy cenią naturalne składniki i domowe przygotowanie.
Winny wywar, który przygotujesz, jest zdecydowanie mocniejszy niż klasyczne wino owocowe, ponieważ zawiera aż 17% alkoholu. Nie dodaje się do niego spirytusu, ponieważ może on osłabić proces fermentacji drożdży. Jeśli zależy ci na intensywnym aromacie i smaku, koniecznie dodaj goździki, pieprz, jabłka, śliwki lub cynamon.
Jeśli jeszcze nigdy wcześniej nie przygotowywaliście wina, musicie pamiętać o kilku zasadach, które należy przestrzegać. Jeśli nastawiamy wino w gąsiorze, trzeba pamiętać o dodatkowym miejscu na ryż, rodzynki czy inne dodatki. Wino z ryżu ma kolor biały, jednak jeśli chcesz, możesz dodać do niego odrobinę kurkumy, dzięki niej wino uzyska jasnożółty kolor.
Zobacz także: Proste przepisy na grzane piwo! Ten napój będzie idealny na jesień
Przepis na wino z ryżu (15-litrowy gąsiorek)
Składniki:
- ryż surowy - 1 kilogram
- cukier - 2,5 kilograma
- woda - 8 litrów
- rodzynki - 1 paczka
- drożdże winne - ok. 7 dag
Przygotowanie:
- Kilogram surowego nieprzegotowanego ryżu należy wsypać do balonu lub butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej i ostudzonej z 2,5 kg cukru, dodając 12 dag rodzynków i 7 dag drożdży.
- Oprócz rodzynków lub zamiast nich można dodać innych owoców.
- Butlę należy zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni.
- Po tym czasie wino można zlać do innego naczynia, aby fermentowało.
- Ryż można wykorzystać jeszcze raz, ale należy go wypłukać z osadu. Wino wstawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze.
Jak zrobić wino z ryżu?
Przygotowane wina z ryżu jest bardzo proste, wystarczy tylko kilka składników i trochę wolnego czasu, a z pewnością przygotujemy pyszny napój alkoholowy. Tym razem przygotowaliśmy przepis na aromatyczne, ziołowe wino z ryżu.
Składniki:
- 8 litrów wody,
- 1kg ryżu,
- 3 kg cukru,
- 2 cytryny,
- 1 szt. gałka muszkatołowa,
- opakowanie tymianku,
- 200g rodzynek,
- 1 opakowanie drożdży winnych do wina białego.
Przygotowanie:
- Drożdże przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej dzień wcześniej).
- Z jednej cytryny wycisnąć cały sok, drugą pokroić w ćwiartki. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić i wlać do balonu na wino.
- Dodać ryż, całą gałkę muszkatołową, tymianek oraz rodzynki i cytrynę, oraz sok z cytryny. Na koniec wlać zaczyn z drożdży.
- Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić na 3 tygodnie.
- Następnie zlać wino i rozlać do butelek.
- Odstawić do sklarowania na miesiąc.
Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Pamiętasz jeszcze te gadżety? Sprawdź swoją wiedzę na temat kultowych dodatków z lat 90.
Oceń artykuł