Oceń
Jesienią jednym z najpopularniejszych warzyw jest oczywiście... dynia! To zdrowa i pełnowartościowa roślina, która doskonale nadaje się zarówno do przygotowania w wersji wytrawnej, jak również jako baza do deserów. My uwielbiamy wykorzystywać dynię do przygotowania pysznego i pożywnego curry. To danie kuchni azjatyckiej, a dokładnie indyjskiej, jest syte, ma dużo różnych warzyw, dzięki temu jest też bardzo zdrowe i idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasz prosty przepis na curry z dyni z soczewicą i papryką.
Zobacz także: Szukasz pomysłu na obiad wegetariański? Wypróbuj któryś z naszych 5 przepisów!
Zanim przejdziemy do samego przepisu na curry, warto zdać sobie sprawę z tego, dlaczego warto jeść dynię i pozostałe składniki tego dania. Bo bez wątpienia są one bardzo zdrowe i wartościowe!
Dynia – właściwości
Dynia to warzywo bogate w witaminy, a także wiele innych wartości odżywczych, które są naprawdę zbawienne dla naszego organizmu. Popularna jest przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, jednak coraz częściej wykorzystywana jest także w naszej rodzimej kuchni. Warto zatem ją wykorzystać jesienią, gdy panuje sezon na dynię.
Oto wszystkie właściwości tego cennego produktu.
- Jest bogatym źródłem białka.
- To cenne źródło witamin: C, B1, B2 i PP.
- Zawiera sporą zawartość beta-karotenu.
- Dostarcza naszemu organizmowi magnezu, wapnia, potasu i fosforu.
- Przyspiesza przemianę materii.
- Poprawia wzrok i wpływa na jakość widzenia.
- Korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
- Ma działanie antyrakowe.
- Pomaga w walce z miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca.
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie nerek i wątroby.
- Ma działanie moczopędne.
- Pomaga w walce z bezsennością.
Zobacz także: Uwielbiasz dynię? Te przepisy są właśnie dla ciebie
Soczewica – właściwości
Soczewica to produkt często wykorzystywany w daniach wegańskich, ale też w dietach, w których kładzie się duży nacisk na rośliny strączkowe. A te mają wiele cennych właściwości. Podpowiadamy, dlaczego warto wykorzystywać soczewicę w kuchni.
- To duże źródło białka, dlatego często stanowi alternatywę mięsa dla osób na diecie wegetariańskiej.
- Ma sporą zawartość kwasu foliowego, cennego dla kobiet w ciąży.
- To bogate źródło witamin: C, B, A i K oraz niacyny.
- Zapobiega nadciśnieniu.
- Chroni przed anemią oraz miażdżycą.
- To bogate źródło błonnika.
- Ma bardzo mało kalorii, dzięki czemu jest idealna dla osób na diecie.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Zobacz także: Zupa z soczewicy to samo zdrowie! 3 proste przepisy na pyszne wegańskie zupy z soczewicy
Papryka – właściwości
Papryka to warzywo, którego sezon także przypada jesienią. Wówczas jest najlepsza w smaku, ale też najbardziej wartościowa, dlatego warto włączyć ją do swojego codziennego menu. Co dokładnie nam gwarantuje?
- Ma sporo błonnika i zmniejsza apetyt.
- Przyspiesza spalanie tłuszczu.
- Ma działanie przeciwzapalne.
- Skutecznie walczy z trądzikiem i poprawia jakość skóry.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i wątroby.
- Zapobiega rozwojowi różnych nowotworów.
- Chroni przed rozwojem chorób Alzheimera i Parkinsona.
- Zapobiega zaćmie, cukrzycy oraz chorobom układu krążenia.
- Wspomaga leczenie bólów reumatycznych.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Wspomaga układ oddechowy.
- Zapobiega chorobom serca.
Zobacz także: Papryka faszerowana na 3 sposoby. Wypróbuj szybki przepis!
Curry z dyni z soczewicą i papryką – przepis
Jak widać zatem, wszystkie składniki, które możemy połączyć w jedno, pyszne danie, jakim jest curry, mają wiele cennych właściwości odżywczych. A razem tworzą prawdziwą bombę witaminową, cenną dla całej naszej rodziny.
Curry to danie kuchni indyjskiej, choć również Tajowie zaczęli przygotowywać swoją wersję tego popularnego w Azji dania. To nic innego jak warzywa z dodatkiem mięsa lub bez niego w pysznym sosie na bazie mleczka kokosowego. Zazwyczaj podaje się je z dodatkiem ryżu, jednak można wykorzystać również jego alternatywy. Jest bogate oczywiście w przyprawy, przede wszystkim kurkumę, curry, chili, kolendrę i kmin rzymski.
Podpowiadamy przepis na pyszne i rozgrzewające curry z dyni z soczewicą i papryką.
Składniki dla 4 osób:
- 800 g dyni
- 200 g soczewicy czerwonej
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- Łyżeczka startego świeżego imbiru
- 500 ml bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 g orzeszków ziemnych
- Olej
- Świeża kolendra
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra, chili
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy ją do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Gdy już będzie przyrumieniona, dodajemy do niej imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Podsmażamy około 2 minut.
Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką. Wszystko wrzucamy na patelnię do podsmażonej cebuli i dodajemy soczewicę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz paprykami i zalewamy bulionem. Dusimy razem około 20 minut.
Odrobinę bulionu odlewamy do osobnego garnka i wlewamy mleczko kokosowe, cały czas energicznie mieszając. Do pozostałego na patelnie bulionu dodajemy pomidory bez skóry i pokrojone w kostkę (najpierw należy je sparzyć, zdjąć skórę i odciąć gniazda). Do tego wlewamy bulion zmieszany z mleczkiem, wsypujemy curry (tyle, ile potrzebujemy do smaku) i wszystko razem gotujemy przez około 5 minut.
Gotowe curry przekładamy na talerze, posypujemy zmielonymi orzechami i posiekaną kolendrą.
Zobacz także: Nie masz pomysłu na jesienny deser? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na ciasto z dyni
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł