Oceń
Co można zjeść na kolację? Jeśli kiedykolwiek zadawałeś sobie takie pytanie, my znamy odpowiedź! Dzisiaj przygotowaliśmy dla ciebie smaczne i zdrowe przepisy, które zrobisz w kilka minut.
Kolacja to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia i powinien być przygotowany ze świeżych i zdrowych składników. Kolacja, tak jak śniadanie powinna być pełnowartościowym posiłkiem. Dania powinny być zbilansowane i bogate w białka, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także minerały.
Zobacz też: Co Polacy lubią jeść? Będziecie zaskoczeni, co wybieramy!
Co można zjeść na kolację?
- nie jeść na kolację zbyt dużych porcji jedzenia - zbyt duże porcje i ich kaloryczność mogą sprawić, że nie będziesz zbyt dobrze spać. Organizm nie poradzi sobie z trawieniem nadwyżki pożywienia,
- nie jedz zbyt późno - najlepiej jest spożywać ostatni posiłek na 2-3 godziny przed snem. Zbyt późna kolacja może negatywnie wpływać na nasz komfort snu,
- nie jedz produktów ciężkostrawnych - po zjedzeniu czegoś ciężkiego na kolację, można spodziewać się problemów z zaśnięciem,
- włączyć do menu kolacje na ciepło - warto wprowadzić do swojej diety ciepłe kolacje w okresie jesienno-zimowym. Osoby odchudzające się mogą sięgnąć po zupy warzywne,
- kolacja dostosowana do naszego organizmu - bez wątpienia powinniśmy dostosować rodzaj posiłku do naszego organizmu. Jeśli masz problemy z zasypianiem, powinieneś spożywać więcej magnezu w ostatnim posiłku. Należy również zrezygnować z zielonej herbaty, kawy. Zamiast tego należy pić napary ziołowy (najlepiej z melisy lub lipy).
Zobacz też: Dieta samuraja - idealny sposób odżywiania dla osób, które ćwiczą!
Te dania przygotujesz na kolację
Hummus z suszonymi pomidorami
Idealny dodatek do świeżego chleba lub wafli ryżowych. Hummus możesz podać ze świeżą oliwą lub warzywami. Zielony ogórek świetnie będzie tu pasować.
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów,
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów ze słoiczka,
- 1 łyżka pasty tahini lub masła migdałowego,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
Przygotowanie:
- Ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę z suszonych pomidorów i zacząć miksować. Dodawać stopniowo po 1 - 2 łyżki zalewy z ciecierzycy, gdyby było za ciężko miksować.
- Gdy masa będzie już zgrubnie rozdrobniona dodać połowę posiekanych suszonych pomidorów, pastę tahini, obrany czosnek, oregano i kmin rzymski, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować na gładką konsystencję.
- Wymieszać z resztą posiekanych suszonych pomidorów. Przełożyć do miseczki i udekorować.
Budyń jaglany
Budyń jaglany powstaje z ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka oraz innych składników, np. banana lub masła orzechowego. Jako dodatek i jednocześnie ozdobę możemy wykorzystać świeże owoce (np. maliny, jeżyny lub truskawki).
Składniki:
- 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 banana
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sicie w ciepłej wodzie, następnie włożyć do rondelka i zalać 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki wody. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
- Miękką kaszę włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę mleka (1/2 szklanki), 1/2 obranego banana. Zmiksować na idealnie gładki mus.
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki to bardzo szybkie danie, które z pewnością będzie idealnym posiłkiem i to nie tylko na kolację. Może być szybkim pomysłem na lunch do pracy.
Składniki:
- 100 g ricotty,
- 200 g szpinaku mrożonego,
- 1/2 szklanki tartego parmezanu,
- 1 małe jajko,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 700 ml przecieru pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru,
- świeża bazylia,
Przygotowanie:
- Usmażyć naleśniki. Szpinak rozmrozić, odcisnąć, wymieszać z ricottą, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Powstałym nadzieniem posmarować naleśniki i zawinąć.
- Sos pomidorowy: w garnku na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonego oregano. Dodać kilka listków bazylii i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
- Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Ułożyć naleśniki jedną warstwą, polać sosem, opcjonalnie można też dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i posypać suszonym oregano lub/i chili. Zapiekać przez ok. 15 minut w 200 stopniach C. Położyć mozzarellę i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł

