Oceń
Szarlotka z połówkami jabłek to bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto. Sprawdź, jak je przygotować i ciesz się jego smakiem. Idealnie smakuje z czarną kawą.
Szarlotka z połówkami jabłek jest bardzo smaczna, nazywana jest także szarlotką carską. To zupełnie inne ciasto niż tradycyjna szarlotka.
Charakteryzuje się tym, że są w nich bardzo duże kawałki jabłek. Dodatkowo do przygotowania tego pysznego smakołyku można dodać cukier waniliowy czy cynamon lub kardamon.
Ciasto z połówkami jabłek - prosty przepis
Ciasto z połówkami jabłek jest bardzo smaczne, a przepis bardzo prosty. Serek homogenizowany dodany do ciasta sprawia, że jest ono miększe i puszystsze. Dodatkowo zapach wanilii świetnie komponuje się ze słodkim aromatem jabłek.
Składniki:
Ciasto:
- 3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej,
- 25 dag masła,
- 1 serek homogenizowany waniliowy,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 7 -8 sztuk małych najlepiej jednakowej wielkości jabłek,
- cynamon do posypania,
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko oraz zimne masło pokrojone w wiórki.
- Dodać serek homogenizowany i całość zagnieść na jednolitą masę.
- Ciasto podzielić na połowę.
- Jedną połową ciasta wylepić blaszkę.
- Na ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w połówki. Posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
- Resztę ciasta rozwałkować i przykryć owoce.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.
Szarlotka z połówkami jabłek z lukrem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250g masła,
- 150g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 jajko,
- 5-6 jabłek,
- cynamon,
- 1 cukier waniliowy,
Lukier:
- 3 łyżki mleka,
- aromat cytrynowy,
- 18 łyżek cukru pudru,
Przygotowanie:
- Jabłka obrać i pokroić na połówki. Usunąć gniazda nasienne.
- Wszystkie składniki do ciasta powinny być schłodzone.
- Mogę należy przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder. Do miski dodać skrojone masło. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać serek homogenizowany oraz jajko
- Ugnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć na spód foremki.
- Na cieście ułożyć jabłka w równych odstępach. Jabłka posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
- Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka w foremce. Ciasto lekko docisnąć do jabłek oraz brzegów formy.
- Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie lukru:
- Do małej miski wlać mleko i aromat cytrynowy.
- Dodać cukier puder.
- Wszystko należy utrzeć do uzyskania lukru.
Wypróbujesz ten przepis?
Zobacz także: Ratafia - pyszna nalewka wieloowocowa. Sprawdź, jak ją przygotować!
Oceń artykuł
