Oceń
Jeśli szukasz interesującego cię przepisu, koniecznie wypróbuj te z poniższego artykułu. Z pewnością znajdziesz inspiracje na to, co możesz wykonać z pigwy!
Pigwa to tego typu owoc, którego nie możemy jeść na surowo. Najlepiej będzie, jeśli zastosujesz pigwę jako dodatek. Konfitura z pigwy np. jest doskonałym uzupełnieniem dań i deserów. Bardzo dobrze sprawdzi się także jako dodatek do ciast! Mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów na pyszne ciasto z pigwą. Możecie wybrać wersję z budyniem, z jabłkami lub nawet z orzechami. Sprawdźcie sami, który z nich posmakuje wam najbardziej!
Zobacz też: Wypróbuj przepis na nalewkę z pigwy. Mamy aż 4 sposoby na ten pyszny trunek!
Ciasto z pigwą i budyniem
Przygotowanie ciasta z pigwy swoim procesem przypomina przygotowanie szarlotki, dlatego z pewnością każdy sobie z tym poradzi.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 kg owoców pigwy (ok. 850 g po obraniu)
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 8 pełnych łyżek cukru
- 350 + 100 ml wody
- 1 pełna łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem a następnie dodajemy starte na dużych oczkach tarki masło oraz jajka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszy kawałek wkładamy do zamrażarki a większym wykładamy spód i boki formy na tartę. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
- Pigwy obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w drobną kostkę lub miksujemy pulsacyjnie w malakserze do momentu, aż uzyskamy drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pigwę, cynamon, imbir oraz 100 ml wody.
- Dusimy pod przykryciem do miękkości.
- Budynie oraz cukier łączymy z pozostałą wodą i dodajemy do miękkich owoców. Gotujemy do chwili aż masa zgęstnieje i odstawiamy ją na około 30 minut w chłodne miejsce (np. na balkon) aby ostygła. Schłodzoną masę przekładamy na przygotowane wcześniej ciasto, a na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Schłodzone posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też: Ciasto z truskawkami i budyniem - szybkie i proste przepisy
Czekoladowe ciasto z pigwą
Jeśli jesteście fanami czekolady, koniecznie wypróbujcie przepis na czekoladowe ciasto z pigwą. Te dwa przeciwstawne do siebie smaki przypadną do gustu niejednemu smakoszowi!
Składniki:
Na pigwowy kompot:
- 2 dorodne pigwy
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki wody
Na czekoladowe ciasto:
- 70 g cukru
- 80 g czekolady
- 20 g mąki
- 50 g kakao
- 3 jajka
- 60 g masła
- 2 łyżki śmietany 36%
Przygotowanie:
- Z wody, cukru oraz rozciętej wzdłuż wanilii przygotować syrop.
- Pigwę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Cytrynę pokroić w plasterki.
- Na wrzący syrop wrzucić pigwę i cytrynę. Gotować do miękkości.
- Pigwę wyjąć, odcedzić i odstawić. Syrop wykorzystać do przygotowania napoju, rozcieńczając go przegotowaną wodą do oczekiwanej słodyczy.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Odstawić.
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z połową cukru utrzeć na gładką masę. Dolewać po trochu rozpuszczoną czekoladę i mieszać. Na koniec dodać śmietanę.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do ciasta dodać 1/3 piany z białek, łyżkę mąki i kakao, wymieszać. Dodać kolejną porcję piany, mąkę i kakao. Postępować dalej do wyczerpania składników.
- Do ciasta dodać kawałki odsączonej pigwy.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 160°C przez 45-50 minut.
Zobacz też: 3 przepisy na sok z pigwy. Są szybkie i łatwe w wykonaniu!
Ciasto z pigwą i jabłkami - a'la szarlotka
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że chętnie ją przyrządzamy, także w wersji z różnymi dodatkami. My podpowiadamy wam banalny przepis na ciasto z pigwą i jabłkami, właśnie w szarlotkowym stylu. Będzie pysznie!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 5 żółtek
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kg jabłek
- 1 kg pigwy
- 2 szklanki cukru
- Cynamon
Przygotowanie:
- Pigwę obieramy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. To samo robimy z jabłkami. Wszystko wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy tak, żeby zakryła owoce. Następnie gotujemy do momentu, aż owoce nieco się rozgotują. Potem przepuszczamy je przez sito, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
- Mąkę wsypujemy na stolnicę. Margarynę kroimy i wkładamy do środka. Do tego dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko kroimy nożem w kilka stron, a następnie zagniatamy.
- Gotowe ciasto przedzielamy na pół. Jedną połowę zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Drugą zostawiamy na stolnicy.
- Pozostałe ciasto delikatnie opruszamy mąką i rozwałkowujemy. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Na tak przygotowane ciasto wykładamy równomiernie jabłka. Całość posypujemy cynamonem. Na wierzch wysypujemy zrobioną ze schłodzonego ciasta kruszonkę.
- Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Zobacz także: Przepis na smaczne ciasto z połówkami jabłek. Poznaj ten prosty przepis!
Ciasto z pigwą i orzechami
Ciasto z pigwą i orzechami to świetny pomysł na deser, ten szybki przepis wykonasz w krótkim czasie, a ciasto z pewnością ucieszy domowników!
Składniki:
- 60 dag mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 1 całe jajko
- pół szklanki cukru,
- 4 łyżki mleka,
- 1 margaryna,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder,
- pigwa – około 7-8 owoców,
- 3 jabłka,
- garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
- Przygotowujemy nadzienie z pigwy. Ja wykorzystałam jako nadzienie startą i zasypaną cukrem pigwę na sok. Dodatkowo tylko dodałam jabłka, razem to poddusiłam z ½ szklanki wody około 20 minut i nadzienie było gotowe. Ale oczywiście można zrobić nadzienie z surowej pigwy. Pigwę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy 4 łyżki cukru, obrane i starte jabłka, ½ szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Tak przygotowane nadzienie studzimy.
- Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, jajko, cukier, proszek do pieczenia, mleko i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna część musi być większa, a druga mniejsza. Większą rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy nadzienie z pigwy. Do drugiej części ciasta dajemy kakao, wyrabiamy chwilkę aby kakao połączyło się z ciastem i ścieramy na tarce na ciasto z owocami. Na koniec posypujemy rozkruszonymi orzechami i pieczemy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku około 45 -50 min.
Zobacz także: Syrop z pigwy - sprawdź, na jakie dolegliwości jest polecany i jak go przygotować
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł
