Oceń
Ciasto ucierane z truskawkami to jeden z naszych ulubionych wypieków. Najczęściej piecze się go w sezonie letnim, kiedy mamy możliwość użyć świeżych truskawek. Do jego przygotowania potrzebować będziemy kilku łatwo dostępnych i niedrogich składników. Sprawdź, jak zrobić pyszne ciasto ucierane z truskawkami.
Ciasto ucierane z truskawkami to ulubiony przysmak małych i dużych łasuchów. Jego wykonanie zajmuje stosunkowo niewiele czasu i jest proste do przygotowania. Nawet osoby bez doświadczenia kulinarnego z łatwością wyczarują je w kilkadziesiąt minut. Podpowiadamy, jak upiec najlepsze Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką.
Ciasto ucierane z truskawkami - składniki
Aby upiec ciasto ucierane z truskawkami, potrzebować będziesz następujących składników:
- 4 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 600 g truskawek
Zobacz także: Ciasta dla cukrzyka. Trzy przepisy na pyszne i zdrowe wypieki
Ciasto ucierane z truskawkami - sposób przygotowania
Ciasto ucierane z truskawkami z naszego przepisu najlepiej nadaje się na tortownicę o średnicy 22-24 cm. Na początku oddziel żółtka od białek. Ubij białka, dodając do nich szczyptę soli. Gdy piana zacznie robić się sztywna dodawaj partia po partii cukier. Następnie dodaj żółtka i całość zmiksuj na jednolitą masę. Później wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i wsypuj całość partiami. Wsyp całość do gotowej masy i krótko miksuj.
Zobacz także: Dekoracje na tort komunijny w kilku najpiękniejszych odsłonach
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Później wyłóż całą masę do tortownicy i na wierzchu połóż truskawki. Na koniec włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Piecz przez ok. 50 minut. Gotowe!
Te produkty utrudniają odchudzanie:
Oceń artykuł

