Oceń
Szukasz pomysłu na pyszny wypiek? Wypróbuj nasz przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i do jego przygotowania będziesz potrzebować łatwo dostępnych składników.
Sezon na rabarbar kwitnie, więc najwyższy czas wyczarować z niego przepyszny wypiek. Ciasto jogurtowe z rabarbarem ma wyśmienity smak, a przygotowanie go nie zajmie ci dużo czasu. Sprawdź nasz przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem - składniki
Aby przygotować ciasto jogurtowe z rabarbarem, przygotuj następujące składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 duże jaja
- 3/4 szklankI cukru
- 1 - 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g roztopionego masła (ewentualnie oleju)
- 1 szklanka jogurtu greckiego (lub naturalnego lub śmietany)
Ciasto jogurtowe z rabarbarem - sposób przygotowania
Pokrój rabarbar na kilkucentymetrowe kawałki. Podgrzej cukier w garnku, a kiedy zrobi się brązowy, włóż do niego rabarbar i smaż przez około 3 minuty. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż rabarbar na dno formy.
Następnie wbija jajka do miski, dodaj dwa rodzaje cukru i ubij. Następnie dodaj do masy jogurt, roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko zmiksuj. Później na formę wyłożoną rabarbarem równomiernie wyłóż przygotowaną masę i włóż do piekarnika na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta połóż je do góry dnem. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem i gotowe!
Poznaj też przepisy na warzywa z grilla, zupę krem z białych warzyw oraz zapiekankę z cukinii.
Oceń artykuł

