Zamknij

Przepis na tort makowy z mascarpone i pomarańczami. Zachwycisz bliskich jego smakiem

23.12.2021 09:16

Makowiec to tradycyjne świąteczne ciasto. Można je jednak przyrządzić w mniej klasycznej wersji. Ten tort z mascarpone i pomarańczami zachwyci waszych bliskich.

Tort makowy z mascarpone i pomarańczami - przepis na świąteczne ciasto
fot. Shutterstock

Świąteczny makowiec tradycyjnie gości w naszych domach w Boże Narodzenie. Każda gospodyni ma swój sposób na jego przyrządzenie. Niektóre panie decydują się na ciasto drożdżowe z makiem, inne robią tego typu muffiny lub keksy. My podpowiemy wam jednak jeszcze inną opcję. Tort makowy z serkiem mascarpone i pomarańczami może stać się hitem wśród waszych świątecznych wypieków. Jego wygląd i smak z pewnością zachwyci waszych bliskich. Zobaczcie, jak go przyrządzić.

Zobacz także: Przepis Ani Lewandowskiej na fit makowiec. Jest idealny na święta dla całej rodziny

Tort makowy z mascarpone i pomarańczami - przepis na makowy biszkopt

Do przygotowania tortu makowego potrzebujecie przede wszystkim biszkoptu z dodatkiem maku. To właśnie od niego należy zacząć przyrządzanie deseru.

Składniki na makowy biszkopt:

  • 850 g masy makowej,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Białka oddzielamy od żółtek. Masę makową przekładamy do miski. Wsypujemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, a następnie miksujemy z dodatkiem żółtek. Białka ubijamy osobno ze szczyptą soli i dodajemy je do masy. Ciasto mieszamy, aż się połączy, a potem przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Blaszkę władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia - najlepiej na całą noc.

Zobacz także: Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł? Są na to sprawdzone sposoby

Tort makowy z mascarpone i pomarańczami - masa i przełożenie ciasta

Gdy już mamy ostudzony biszkopt, należy przekroić go na dwie części. Następnie przekładamy tort konfiturą pomarańczową i masą z mascarpone. 

Składniki:

  • 50 g konfitury pomarańczowej,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • gorzka czekolada,
  • płatki migdałowe. 

Serek mascarpone przekładamy do dużej miski. Śmietankę ubijamy w garnku na sztywną masę. Dodajemy ją do serka, a następnie wsypujemy do tego cukier puder. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, żeby masa nieco zgęstniała. Dolną część biszkoptu smarujemy konfiturą pomarańczową. Następnie wykładamy na nią połowę masy z mascarpone. Całość przykrywamy górną częścią biszkoptu. Tort smarujemy na wierzchu i po bokach pozostałym kremem mascarpone. Ciasto posypujemy po wierzchu startą czekoladą. Po bokach przyklejamy płatki migdałowe. 

Zobacz także: Malinowa chmurka rozpływa się w ustach! Poznaj przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą

loader
Modne paznokcie na święta Bożego Narodzenia 2021: TOP 10 pomysłów
10 Zobacz galerię
fot. Shutterstock