Oceń
Uwielbiasz ciastka w każdym wydaniu? Te w kształcie bałwanków robią furorę na TikToku. Sprawdź, jak je zrobić.
Zastanawiasz się, jakimi przysmakami zaskoczyć rodzinę w tegoroczne święta? Tradycyjne przepisy na pierniczki możesz na chwilę odstawić w kąt i zastąpić je innymi, ciekawymi recepturami. Wiele kulinarnych inspiracji można znaleźć na TikToku. Dużą popularnością w tej aplikacji cieszy się film ukazujący, jak przygotować świąteczne ciastka w kształcie bałwanków. Twoja rodzina będzie nimi zachwycona.
Ciastka "bałwanki" wyglądają apetycznie. Oto prosty przepis
Ten przepis na ciastka w kształcie bałwanków polubiło na TikToku już ponad 415 tysięcy osób. Takie smakołyki warto przyrządzić również samodzielnie. Receptura jest naprawdę prosta, a jej wykonanie nie zajmie wam zbyt wiele czasu.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
30 g masła |
30 g cukru pudru |
70 g mąki |
90 g wiórków kokosowych |
100 ml skondensowanego mleka |
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego |
do dekoracji: biała płynna czekolada, pisak cukrowy oraz posypka marchewkowa |
Sposób przygotowania
- Masło ucieramy z cukrem.
- Dodajemy do tego ekstrakt waniliowy oraz pozostałe składniki.
- Całość wkładamy na godzinę do lodówki.
- Z gotowej masy formujemy bałwanki.
- Ciastka ponownie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Potem pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. pół godziny.
- Po wyjęciu ich z urządzenia zanurzamy je w białej czekoladzie i posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Na koniec malujemy oczy i guziki przy pomocy pisaka cukrowego. Z kolei nos tworzymy z posypki marchewkowej.
Jak serwować ciastka "bałwanki"?
Urocze ciastka w kształcie bałwanków z pewnością będą ciekawym urozmaiceniem świątecznego menu. Mogą sprawdzić się jako dodatek do kawy lub herbaty. Warto podarować je także bliskiej osobie w formie słodkiego upominku. Wcześniej najlepiej zapakować je w ozdobny świąteczny słoik przewiązany kokardką.
Zobacz także: Świąteczne ciastka z miodem i cynamonem są niezwykle kruche i delikatne. Oto łatwy przepis
Ocen artykuł