Zamknij
rogaliki maślane
fot. Shutterstock

Rogaliki maślane świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Jeśli zależy wam na babcinym przepisie, to świetnie trafiliście, ponieważ nasz przypomina starą dobrą recepturę.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    80 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
220 ml mleka
20 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
40 g masła
380 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 żółtko
opakowanie dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 
  2. Masło roztopić i dokładnie ostudzić.
  3. Do zaczynu dodać masło, cukier, sól oraz resztę mąki. Ciasto zagnieść i znowu odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  4. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów z ciasta. Na każdym trójkącie położyć łyżkę dżemu. Ciasto zawinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
  5. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie posmarować je rozmieszanym żółtkiem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pyszne, delikatne i puszyste rogaliki maślane to hit od wielu lat. Można podawać je na różne sposoby, dlatego przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym osobom. Warto poznać naszą recepturę, ponieważ jest prosta i sprawdzi się, kiedy będziemy mieli ochotę na coś słodkiego.

Z czym zrobić rogaliki maślane? Najlepsze dodatki

Rogaliki maślane można podawać z dodatkiem ulubionego dżemu, serka waniliowego, a nawet lodami. Zimą maślane rogaliki można nadziać powidłami śliwkowymi lub domową konfiturą.

Jak przechowywać wypieki? Podpowiadamy

Gotowe wypieki należy przechowywać w hermetycznie zamykanym pudełku. Te z nadzieniem należy zjeść po około 2 dniach od przygotowania, natomiast bez wypełnienia można przechowywać nawet 4 dni.

Zobacz także: To ciasto stało się hitem Instagrama. Jak zrobić red velvet brownie?

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?