Zamknij
domowy budyń
fot. Shutterstock

Tradycyjny domowy budyń lubi każdy. Większości z nas ten deser przypomina beztroskie chwile dzieciństwa. Sprawdźcie, jak w prosty sposób przyrządzić waniliową masę. Mamy na to banalnie prostą recepturę.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
500 ml mleka
3 żółtka
4 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Do niewielkiego rondelka przełożyć żółtka, dodać łyżeczkę masła, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Podgrzewać przez kilka minut.
  2. Do rondelka wlać mleko. Znowu mieszać, najlepiej robić to przy użyciu trzepaczki. Kiedy masło się roztopi, dodać skrobię ziemniaczaną.
  3. Budyń należy mieszać do momentu aż zgęstnieją składniki. Po ugotowaniu przelać do miseczek lub pucharków.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Budyń to popularny deser, który można przyrządzić w domu. Ten lekki krem waniliowy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Sprawdźcie koniecznie, do czego można wykorzystać budyń, a także jak go poprawnie przechowywać.

Do czego wykorzystać budyń? Sprawdzone sposoby

Gotowy budyń można jeść jako samodzielny deser. Warto także wykorzystać go do przełożenia blatów ciast, wypełnienia tart, a także jako bazę do deserów z owocami. Możliwości na wykorzystanie budyniu jest więc naprawdę sporo. 

Jak przechowywać budyń? Podpowiadamy

Domowy budyń należy przechowywać w lodówce. W niskiej temperaturze może spędzić nawet 4 dni. Warto jednak wcześniej owinąć pucharki folią spożywczą, aby wierzch budyniu nie usechł.

Zobacz także: Jak gotować jajka, by nie pękały? Te triki was zaskoczą

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?