Zamknij
Szarlotka z dynią
fot. Shutterstock

Znudziła ci się szarlotka w tradycyjnej odsłonie? Sprawdź, jak zrobić takie ciasto z dodatkiem dyni hokkaido.

Szarlotka to smakowite ciasto, którym chętnie zajadamy się jesienią. Przeważnie robimy ją według klasycznego przepisu. Od czasu do czasu warto jednak urozmaicić tradycyjną recepturę i uwzględnić w niej także nowe dodatki. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić szarlotkę z dodatkiem dyni. W takim wydaniu koniecznie musisz jej spróbować.

Szarlotka z dynią to smakowite jesienne ciasto. Jak je przyrządzić?

Jeżeli dopadła cię ochota na coś słodkiego, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Połączenie kruchego ciasta z soczystym nadzieniem z dyni i jabłek to prawdziwa poezja smaku. Takie ciasto jest niezwykle szybkie do zrobienia i uporasz się z tym bez większego problemu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
4 jabłka
mała dynia hokkaido
300 g mąki pszennej
3 jajka
szklanka ksylitolu
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
łyżeczka cynamonu
250 g masła
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml śmietany

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę oraz ksylitol.
  2. Następnie dodajemy do tego kostkę masła i wszystkie składniki łączymy.
  3. Niewielką część ciasta odkładamy na później. Do pozostałej dodajemy proszek do pieczenia, jajka oraz odrobinę śmietany i wszystko razem zagniatamy.
  4. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia. Następnie umieszczamy w niej ciasto.
  5. Jabłka i dynię ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  6. Dodajemy do tego cynamon, miód oraz aromat waniliowy.
  7. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce.
  8. Na wierzch kładziemy jabłkowo-dyniową masę i posypujemy ją startą kruszonką.
  9. Szarlotkę pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować szarlotkę z dynią?

Szarlotka z dynią wypełni twoją kuchnię niebywałym aromatem. Wprost nie będziesz mógł się od niej oderwać. Aby ładnie prezentowała się na stole, warto zadbać o jej odpowiednią oprawę. Taką szarlotkę możesz udekorować laską cynamonu i orzechami włoskimi. Będzie doskonałym dodatkiem do rozgrzewającej, jesiennej herbaty lub gorącej czekolady.

Zobacz także: Sałatka z dynią sprawdzi się na szybką kolację. Oto łatwy przepis

 

loader