Oceń
Szukasz pomysłu na świąteczne smakołyki? Te pierniczki o smaku dyniowym skradną serca wszystkich domowników. Sprawdź, jak je zrobić.
Do świąt pozostaje już coraz mniej czasu, więc warto zrobić mały przegląd przepisów na tę wyjątkową okazję. Wśród bożonarodzeniowych przysmaków nie może zabraknąć pierniczków. Jest wiele receptur na te apetyczne ciastka. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić je z dodatkiem dyni. W takim wydaniu z pewnością jeszcze ich nie jadłeś.
Pierniczki z dyni smakują wyśmienicie. Dzięki nim poczujesz magię świąt
Tradycyjny przepis na pierniczki warto wzbogacić o różne dodatki. Dynia hokkaido sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Połączenie tego warzywa z nutą korzennych przypraw to idealna kombinacja na święta. Przyrządzenie takich ciastek zajmie ci dosłownie chwilę. Przekonaj się, jakie to proste.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
250 ml puree z dyni hokkaido |
500 g mąki |
250 g ksylitolu |
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia |
1 jajko |
2 łyżeczki przyprawy do piernika |
2 łyżeczki miodu |
kostka masła |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika.
- W oddzielnym naczyniu ucieramy masło z ksylitolem i jajkiem.
- Wszystko łączymy.
- Dodajemy do tego dynię oraz miód i całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Z masy formujemy dowolne kształty.
- Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 10 minut.
Pierniczki z dyni - sposób podania
Pierniczki z dyni zachwycają unikalnym dyniowo-korzennym smakiem. Najlepiej smakują serwowane ze szklanką mleka. Mogą być także idealną przekąską do rozgrzewającej herbaty w chłodne, grudniowe wieczory. Aby ładnie prezentowały się na świątecznym stole, warto udekorować je lukrem, posypką do ciast lub polewą czekoladową.
Zobacz także: Placki piernikowe to przysmak idealny na śniadanie. Wypróbuj ten przepis
Ocen artykuł