Oceń
Szukasz pomysłu na sylwestrową przekąskę? Te babeczki na bazie szampana bezalkoholowego są łatwe do zrobienia. Sięgnij po tę recepturę.
Wkrótce będziemy witać nowy rok. Jeżeli jesteś właśnie w trakcie przygotowań do sylwestrowej domówki, z pewnością przyda ci się przepis na babeczki o smaku szampana. Są niezwykle puszyste, delikatne i będą pięknie prezentować się pośród innych sylwestrowych przekąsek. Sprawdź, jak je zrobić.
Szampańskie babeczki to idealny deser na sylwestra. Oto sprawdzony przepis
Babeczki o smaku szampana to doskonały pomysł na szybką, sylwestrową przekąskę. Taki deser wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością podbije serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Poza tym zrobisz go szybko z łatwo dostępnych składników.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
500 g mąki pszennej |
3 jajka |
50 ml szampana bezalkoholowego |
0,5 szklanki oleju roślinnego |
200 g ksylitolu |
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia |
2 łyżeczki aromatu waniliowego |
3 łyżki masła |
Sposób przygotowania
- Do miski wlewamy żółtka. Wsypujemy cukier i wszystko ucieramy.
- Dodajemy mąkę, olej, szampan oraz proszek do pieczenia.
- Wlewamy odrobinę aromatu waniliowego i całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Dodajemy do tego ubite białka i wszystko mieszamy.
- Foremki na babeczki smarujemy masłem.
- Następnie wlewamy do nich masę.
- Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Pieczemy je przez ok. 40 minut, aż nabiorą rumianego koloru.
Jak serwować szampańskie babeczki?
Deser w takiej postaci zachwyci wszystkich gości podczas sylwestrowej imprezy. Jeżeli lubisz słodsze smaki, możesz posypać takie babeczki cukrem pudrem. Do dekoracji warto wykorzystać też polewę czekoladową, lukier albo bitą śmietanę. Jako dodatki sprawdzą się również płatki migdałowe, kandyzowane skórki pomarańczy lub kolorowe posypki do ciast.
Zobacz także: Szampański deser idealny na sylwestra. Ten mus rozpływa się w ustach
Ocen artykuł