Zamknij
Magdalena Lamparska
fot. PIOTR KAMIONKA/REPORTER/East News

Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto? Magdalena Lamparska pokazała, jak przygotować bezę makową z dodatkiem konfitury z wiśni. Taki smakołyk na pewno skradnie serca wszystkich domowników i gości podczas tegorocznej Gwiazdki.

W wielu domach trwają już wielkie przygotowania do Gwiazdki. To ostatni moment, aby poszukać różnych inspiracji kulinarnych. W tym roku klasyczny piernik czy keks warto zastąpić innymi smakołykami. Ciekawą recepturą na ciasto podzieliła się Magdalena Lamparska. Popularna aktorka pokazała na Instagramie, jak przyrządzić bezę makową z dodatkiem wiśniowej konfitury. Koniecznie sięgnijcie po tę recepturę w swojej kuchni.

Prosty przepis na bezę makową z dodatkiem konfitury z wiśni

Magdalena Lamparska jest aktywna na Instagramie, gdzie udało się jej zebrać pokaźne grono fanów. Jej konto na tym popularnym serwisie obserwuje ponad 485 tys. osób. Ostatnio aktorka opublikowała post z przepisem na smakowitą bezę makową. Takie ciasto jest łatwe do wykonania i z pewnością będzie ciekawym urozmaiceniem świątecznego menu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
8 jajek
szczypta soli
1,5 szklanki cukru
1 łyżka octu
2 śmietany 36%
250 g serka mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
2 opakowania śmietany fix
3 łyżki gotowej masy makowej
1 słoiczek konfitury wiśniowej (do dekoracji)

Sposób przygotowania

  1. Najpierw ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną pianę.
  2. W trakcie dodajemy stopniowo cukier.
  3. Na koniec wlewamy do tego łyżkę octu i wszystko miksujemy.
  4. Masę wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i robimy w niej większy otwór.
  5. Całość wkładamy do piekarnika z funkcją termoobiegu nagrzanego do 160 stopni Celsjusza.
  6. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni Celsjusza.
  7. Bezę pieczemy przez kolejne 90 minut, a potem studzimy w zamkniętym piekarniku.
  8. Z pozostałych składników przyrządzamy kremową masę i następnie wykładamy ją na ciasto.
  9. Bezę dekorujemy konfiturą wiśniową.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

"Wygląda obłędnie" - komentują internauci

Ciasto w takim wydaniu będzie idealnym dodatkiem do aromatycznej kawy czy herbaty. Można wzbogacić je o inne składniki np. orzechy czy migdały. Przepis opublikowany przez aktorkę podbił serca internautów, którzy dodali pod postem mnóstwo ciepłych komentarzy. Wiele osób stwierdziło, że chętnie przyrządzi taki przysmak na nadchodzące święta:

Wygląda smakowicie, muszę zrobić na święta. Będzie coś nowego.
 
Ale piękna beza.
 
Wygląda przepysznie! Chyba muszę spróbować.
 

A wy skusicie się na taki deser podczas tegorocznej Gwiazdki?

Zobacz także: Przepis na tort makowy z mascarpone i pomarańczami. Zachwycisz bliskich jego smakiem

loader