Zamknij
Gofry jabłkowe
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczny weekendowy deser? Wypróbuj szybki przepis na jabłkowe gofry. Smakują nieziemsko.

Jabłka można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jesienią chętnie przyrządzamy z nich aromatyczną szarlotkę i zdrowe koktajle. A co powiesz na to, aby zrobić z tych owoców apetyczne gofry? Doskonale sprawdzą się zarówno na rodzinne śniadanie, jak i szybki podwieczorek. Oto sprawdzony przepis.

Jabłkowe gofry zachwycają unikalnym smakiem. Wypróbuj tę recepturę

Gofry w takiej odsłonie to znakomity jesienny przysmak, który z pewnością pokochają nie tylko miłośnicy jabłek. Doskonale sprawdzą się jako deser do kawy lub herbaty. Aby były chrupiące i puszyste, warto dodać do ciasta łyżeczkę proszku do pieczenia oraz odrobinę wody gazowanej.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
2 jabłka
4 łyżki wody gazowanej
szklanka mleka
250 g mąki pszennej
2 jajka
łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżeczki ksylitolu
3 łyżki oleju roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy, obieramy i blendujemy.
  2. Do miski wlewamy mleko oraz wodę gazowaną.
  3. Dodajemy do niego jajka, mąkę, olej oraz zblendowane jabłka.
  4. Wsypujemy odrobinę cukru waniliowego, proszek do pieczenia i ksylitol.
  5. Całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
  6. Gotowe ciasto wylewamy partiami na rozgrzaną gofrownicę.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jabłkowe gofry to unikalny deser. Jak je serwować?

Jabłkowe gofry możesz serwować z różnymi dodatkami. Doskonale komponują się z miodem i syropem klonowym. Możesz posypać je również orzechami, płatkami migdałowymi oraz złocistym cynamonem. Do dekoracji warto wykorzystać też wiórki czekoladowe i plasterki świeżych jabłek.

Zobacz także: Wyrzucasz skórki od jabłek? To błąd. Sprawdź, jak jeszcze możesz je wykorzystać w swojej kuchni

loader