Oceń
Anna Lewandowska znana jest z promowania zdrowego stylu życia. Chętnie dzieli się ze swoimi fankami różnymi recepturami na zdrowe łakocie. Jednym z kultowych przepisów Ani, który podbija sieć, jest fit brownie z cukinii. To jednak niejedyny deser, który możemy zrobić w nieco zdrowszej wersji. Lewandowska zaproponowała internautom także fit przepis na makowiec. Ten wypiek świetnie sprawdzi się w Boże Narodzenie. Zobaczcie, jak przyrządzić zachwycające smakiem ciasto świąteczne w dietetycznej wersji.
Zobacz także: TOP 10 pomysłów na prezent dla fana zdrowego odżywiania i stylu życia. To mu się spodoba
Fit makowiec - Anna Lewandowska zdradziła przepis na zdrowe ciasto świąteczne
Anna Lewandowska nie ukrywa, że na jej stole świątecznym znajdują się tradycyjne potrawy. Niektóre łakocie przyrządza jednak w wersji fit. Przepisem na zdrowy makowiec podzieliła się ze swoimi fanami.
Składniki:
- 250 g maku,
- 1,5 szklanki mleka roślinnego,
- 6 jajek,
- 150 g masła klarowanego,
- 150 g cukru kokosowego,
- 400 g jabłek,
- szczypta soli morskiej,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 3 łyżki mąki gryczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta cynamonu,
- szczypta wanilii,
- 2 garście rodzynek,
- 4 łyżki syropu z agawy,
- 1 tabliczka czekolady,
- 1 garść płatków migdałowych.
Wszystkie te składniki wydają się skomplikowane? W rzeczywistości ten przepis jest banalnie prosty. Zobaczcie, jak przyrządzić go krok po kroku.
Zobacz także: 2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować
Jak zrobić świąteczny makowiec z przepisu Ani Lewandowskiej?
Mak należy przepłukać gorącą wodą. Następnie przekładamy go do garnka i dodajemy mleko roślinne. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mak będzie chłodny, mielimy go przez maszynkę.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z dodatkiem soli morskiej na sztywną pianę. Żółtka ucieramy natomiast osobno z cukrem kokosowym i wanilią. Jabłka obieramy, a następnie trzemy na tarce o małych oczkach. Mieszamy je ze zmielonym makiem, mąkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy.
Wszystkie trzy masy łączymy ze sobą. Następnie przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polewamy makowiec, a następnie posypujemy go jeszcze płatkami migdałowymi.
Zobacz także: Ten przepis na pierniczki świąteczne podbija TikToka. Zrobisz je błyskawicznie
Modne paznokcie na święta Bożego Narodzenia 2021. TOP 10 pomysłów [ZDJĘCIA]

Źródło: Instagram
Oceń artykuł