Zamknij

Przepis Ani Lewandowskiej na fit makowiec. Jest idealny na święta dla całej rodziny

20.12.2021 10:05

Makowiec to tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto. Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na taki deser, ale w zdrowszej wersji.

Fit makowiec - Anna Lewandowska zdradziła przepis na zdrowe ciasto świąteczne
fot. face to face/FaceToFace/REPORTER/East News

Anna Lewandowska znana jest z promowania zdrowego stylu życia. Chętnie dzieli się ze swoimi fankami różnymi recepturami na zdrowe łakocie. Jednym z kultowych przepisów Ani, który podbija sieć, jest fit brownie z cukinii. To jednak niejedyny deser, który możemy zrobić w nieco zdrowszej wersji. Lewandowska zaproponowała internautom także fit przepis na makowiec. Ten wypiek świetnie sprawdzi się w Boże Narodzenie. Zobaczcie, jak przyrządzić zachwycające smakiem ciasto świąteczne w dietetycznej wersji.

Zobacz także: TOP 10 pomysłów na prezent dla fana zdrowego odżywiania i stylu życia. To mu się spodoba

Fit makowiec - Anna Lewandowska zdradziła przepis na zdrowe ciasto świąteczne

Anna Lewandowska nie ukrywa, że na jej stole świątecznym znajdują się tradycyjne potrawy. Niektóre łakocie przyrządza jednak w wersji fit. Przepisem na zdrowy makowiec podzieliła się ze swoimi fanami. 

Składniki: 

  • 250 g maku,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 6 jajek,
  • 150 g masła klarowanego,
  • 150 g cukru kokosowego, 
  • 400 g jabłek,
  • szczypta soli morskiej,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 3 łyżki mąki gryczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta wanilii,
  • 2 garście rodzynek,
  • 4 łyżki syropu z agawy, 
  • 1 tabliczka czekolady,
  • 1 garść płatków migdałowych.

Wszystkie te składniki wydają się skomplikowane? W rzeczywistości ten przepis jest banalnie prosty. Zobaczcie, jak przyrządzić go krok po kroku. 

Zobacz także: 2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować

Jak zrobić świąteczny makowiec z przepisu Ani Lewandowskiej?

Mak należy przepłukać gorącą wodą. Następnie przekładamy go do garnka i dodajemy mleko roślinne. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mak będzie chłodny, mielimy go przez maszynkę. 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z dodatkiem soli morskiej na sztywną pianę. Żółtka ucieramy natomiast osobno z cukrem kokosowym i wanilią. Jabłka obieramy, a następnie trzemy na tarce o małych oczkach. Mieszamy je ze zmielonym makiem, mąkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy. 

Wszystkie trzy masy łączymy ze sobą. Następnie przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polewamy makowiec, a następnie posypujemy go jeszcze płatkami migdałowymi. 

Zobacz także: Ten przepis na pierniczki świąteczne podbija TikToka. Zrobisz je błyskawicznie

Modne paznokcie na święta Bożego Narodzenia 2021: TOP 10 pomysłów
10 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

Źródło: Instagram