Zamknij
Ciastka dyniowe
fot. Shutterstock

Szukasz słodkiej kulinarnej inspiracji na jesienne dni? Te kruche ciasteczka z dyni to wyjątkowy deser, który nigdy się nie nudzi. Oto szybki przepis.

Dynia ma szerokie zastosowanie kulinarne. Często nie zdajemy sobie sprawy, że można przyrządzić z niej także wiele wyśmienitych deserów. Tym razem podpowiemy ci, jak wykorzystać to warzywo do zrobienia chrupiących ciastek. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty lub kawy. Możesz zajadać się nimi w domu albo wykorzystać je jako szybką przekąskę w pracy.

Ciasteczka dyniowe to smakowita przekąska. Ten przepis warto znać

Kruche ciasteczka z dyni w zestawieniu z filiżanką gorącej herbaty to idealna kombinacja na grudniowe wieczory. Taki deser nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też zachwyca pięknym aromatem z wyczuwalną nutą cynamonu oraz soczystych, dojrzałych pomarańczy.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
250 ml puree z dyni hokkaido
100 g masła
1 jajko
500 g mąki pszennej
3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szklanka ksylitolu
łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Masło ucieramy z dodatkiem ksylitolu.
  2. Następnie dodajemy do tego puree z dyni, sok pomarańczowy i jajko.
  3. Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz cynamon.
  4. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolite, gęste ciasto.
  5. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia.
  6. Następnie wykładamy na nią porcje masy za pomocą łyżki w taki sposób, aby uzyskać równe, okrągłe ciastka.
  7. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować ciastka dyniowe?

Ciastka dyniowe to deser, który umili ci jesienne dni. Aby smakowały jeszcze lepiej, warto zanurzyć je przed spożyciem w miodzie lub w rozpuszczonej mlecznej czekoladzie. Takie przekąski najlepiej przechowywać w szklanym, zamykanym pojemniku na łakocie, dzięki czemu będą świeże i chrupiące przez dłuższy czas.

Zobacz także: Masz ochotę na coś słodkiego? Oto przepis na wyśmienitą szarlotkę z dynią

loader