Zamknij
Ciasto truskawkowe
fot. Shutterstock

Masz ochotę na smaczny deser? To ciasto z truskawkami zrobisz błyskawicznie. Oto łatwy przepis.

Trudno wyobrazić sobie wiosenną kuchnię bez truskawek. Te owoce podbiły branżę kulinarną swoim wyjątkowym smakiem. Doskonale nadają się do przyrządzania różnych potraw i deserów. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić z nich smakowite ciasto i to w dodatku bez pieczenia. Wystarczy tylko kilka składników, z których wyczarujesz znakomity deser dla małych i dużych łasuchów.

Ciasto truskawkowe bez pieczenia – łatwa receptura

Kiedy dopadnie cię ochota na coś słodkiego, sięgnij po ten przepis na ciasto truskawkowe. Jest przyrządzone na bazie jogurtu naturalnego, któremu zawdzięcza swoją delikatną konsystencję. Wyjątkowy smak tego deseru to z kolei przede wszystkim zasługa słodkich, soczystych truskawek. Aby ciasto wyglądało apetycznie, warto wybrać do niego tylko jędrne, dojrzałe owoce o równomiernym zabarwieniu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
500 ml jogurtu naturalnego
350 g truskawek
250 g biszkoptów
filiżanka czarnej herbaty
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki ksylitolu
1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania

  1. Truskawki myjemy, a następnie pozbywamy się z nich szypułek.
  2. Herbatniki zanurzamy w chłodnej herbacie z dodatkiem soku z cytryny, a następnie układamy je na dnie okrągłej formy.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
  4. W misce umieszczamy truskawki i dokładnie je blendujemy.
  5. Do oddzielnego naczynia wlewamy jogurt naturalny, następnie dodajemy do niego zblendowane owoce, ksylitol oraz żelatynę i wszystko miksujemy.
  6. Gotową masę wykładamy na biszkopty.
  7. Następnie dekorujemy ją pozostałymi truskawkami i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  8. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i gdy nieco stężeje, wylewamy ją na owoce.
  9. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto truskawkowe – sposób podania

Ciasto truskawkowe umili ci wiosenny relaks przy kubku aromatycznej herbaty. Powinno być odpowiednio schłodzone, dlatego przed jedzeniem należy je włożyć do lodówki. Taki przysmak możesz posypać płatkami migdałowymi albo startą białą czekoladą. Będzie prezentować się jeszcze lepiej, jeżeli ułożysz na nim również listki świeżej mięty.

Zobacz także: Placki truskawkowe zaskakują smakiem. Zrobisz je błyskawicznie