Zamknij

Tarty na słodko - ta z jabłkami sprawdzi się na Wielkanoc

09.03.2021
Aktualizacja: 09.03.2021 23:26
Jak zrobić tartę na słodko?
fot. Shutterstock

Tarty na słodko mają wielu zwolenników. Jesteś jednym z nich? Nie czekaj i już dziś poznaj sprawdzony przepis na tartę na słodko z jabłkami i budyniem na kruchym cieście.

Żaden miłośnik słodkości nie przejdzie obojętnie obok tarty na słodko. Wcale nie ma się co temu dziwić. Pyszna tarta na kruchym cieście z owocami to niebo w gębie.! Nie musisz biec do cukierni, aby poczuć ten smak. Przepis na ciasto na tartę jest bardzo prosty, a wykonanie  nie wymaga zbyt wiele zachodu. Większość składników i tak z pewnością masz już pod ręką. Zobacz, jak zrobić tartę z jabłkami i przekonaj się, że to naprawdę jest banalnie proste. 

Zobacz także: Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc - pyszne i proste

Przepis na tartę na słodko z jabłkami i budyniem 

Żeby zrobić kruche ciasto na tartę, potrzebujesz: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 125 g zimnego masła lub margaryny, 
  • 2 łyżki zimnej wody, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 żółtko. 

Składniki na krem budyniowy do tarty: 

  • 750 ml mleka, 
  • 130 g cukru, 
  • 25 g cukru waniliowego lub wanilinowego, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 1 budyń waniliowy z torebki, 
  • 4 żółtka, 
  • 1 jajko. 

Pozostałe składniki do tarty na słodko: 

  • 750 g jabłek, 
  • 100 ml wody, 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki cukru (brązowego lub białego), 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta cynamonu. 

Zobacz także: Proste ciasto wielkanocne - sernik i babka czekoladowa

Jak zrobić tartę z jabłkami i budyniem? 

Ciasto na tartę - wykonanie: 

  1. Do dużej miski przesiej mąkę przez sito, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, żółtko i uprzednio posiekane zimne masło z lodówki. Całość zamieszaj i wlej wodę. Wszystkie składniki szybko i dokładnie zagnieć dłońmi. 
  2. Dobrze zagniecione ciasto włóż na 40 minut do lodówki. 
  3. W międzyczasie naszykuj formę do tarty (najlepiej o średnicy ok. 26 cm) i wysmaruj ją masłem. 
  4. Po upływie 40 minut wyjmij ciasto na tartę z lodówki, rozwałkuj je na stolnicy, przełóż do natłuszczonej foremki i je w niej równomiernie rozprowadź. 
  5. Rozprowadzone ciasto na tartę ponakłuwaj widelcem i włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika (bez włączonego termoobiegu). Ile piec ciasto na tartę? Czas pieczenia kruchego ciasta w tym przypadku to 20 minut. 

Jak zrobić krem budyniowy do tarty? 

  1. Do rondelka wlej 0,5 l mleka i podgotuj je na małym ogniu. 
  2. W międzyczasie naszykuj miskę i wlej do niej pozostałe 250 ml mleka. Dodaj także jajko, żółtka, cukier mąkę i budyń w proszku. Wszystko dokładnie zamieszaj. 
  3. Kiedy mleko w rondelku się zagotuje, wlej do niego przed chwilą przygotowaną masę. Mieszaj wszystko do momentu, w którym uzyskasz gładki, jednolity i gęsty krem budyniowy na tartę. 
  4. Powstały krem budyniowy do tarty zdejmij z ognia, odczekaj kilka minut i wylej na upieczony, jeszcze ciepły spód. 

Przygotowanie jabłek do tarty: 

  1. Jabłka dokładnie umyj, wytrzyj i podziel na ćwiartki. Nie obieraj ich ze skórki. 
  2. Podzielone na ćwiartki jabłka pokrój w cieniutkie plasterki o maksymalnej grubości 2 mm i włóż je do miski. 
  3. Do osobnego naczynia wlej gorącą wodę oraz sok z cytryny, wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj, a powstałą mieszanką zalej przygotowane wcześniej jabłka. Odczekaj chwilę i odcedź, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. 
  4. Weź kruche ciasto na tartę z budyniem i zacznij układać na niej jabłka. Plasterki układaj skórką do góry w taki sposób, aby ułożyć z nich wzory w kształcie róży na tarcie. 
  5. Nagrzej piekarnik do 180 st. C (wciąż nie włączaj termoobiegu, żeby nie zepsuć tarty na słodko), włóż do niego ciasto i piecz przez około 15 minut. 
  6. Kiedy tarta z budyniem i jabłkami się upiecze, wyjmij ją z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Ostudzony wypiek posyp wedle uznania cukrem pudrem.

Zobacz także: Ciasto drożdżowe na Wielkanoc - przepis prosty i sprawdzony