Oceń
Masz ochotę na kruchą tartę? Ta z dodatkiem winogron smakuje wybornie. Oto sprawdzona receptura.
Jesienią warto sięgnąć po przepisy na różne ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Poza tradycyjną szarlotką możesz przyrządzić także inne smakołyki, które zachwycą twoich domowników. Doskonałym pomysłem na szybki rodzinny deser jest tarta z dodatkiem winogron. Pysznie smakuje, a przy tym wygląda nieziemsko.
Tarta z winogronami - łatwa receptura
Kluczem do wyjątkowego smaku tej tarty jest przede wszystkim wybór odpowiednich owoców. Do jej przygotowania możesz wykorzystać zarówno czerwone, jak i zielone winogrona, które wyróżniają się słodkim, soczystym miąższem. Poza tym ważne są właściwe proporcje wszystkich składników na ciasto. Po jego zagnieceniu warto pamiętać również o tym, aby włożyć je do lodówki na minimum pół godziny.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
250 g winogron bezpestkowych |
kostka zimnego masła |
2,5 szklanki mąki |
200 g ksylitolu |
2 jajka |
łyżeczka cukru waniliowego |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy 2,5 szklanki mąki, 70 g ksylitolu oraz cukier waniliowy.
- Dodajemy do tego jajka oraz 3/4 kostki masła.
- Zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki najlepiej na ok. godzinę.
- Winogrona płuczemy i kroimy na pół.
- Ciasto umieszczamy w okrągłej formie, uważając na to, aby dokładnie przylegało do jej brzegów.
- Następnie układamy na nim winogrona.
- Z pozostałych składników robimy kruszonkę i posypujemy nią tartę.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
Tarta z winogronami - sposób podania
Tarta z winogronowym nadzieniem to deser idealny na poprawę nastroju w jesienne dni. Połączenie kruchego ciasta z soczystymi owocami smakuje wyśmienicie. Najlepiej serwować ją w towarzystwie kubka gorącej herbaty lub aromatycznej kawy.
Zobacz także: Szukasz pomysłu na nietypowy obiad? Zupa z winogron zachwyci nie tylko miłośników owocowych smaków
Ocen artykuł