Zamknij

Tarta wielkanocna - na słodko i na słono

02.03.2021
Aktualizacja: 02.03.2021 13:31
tarta wielkanocna przygotowanie
fot. Shutterstock

Świąteczna kuchnia jest nie tylko smaczna, lecz także wymagająca. Tarta wielkanocna to jedno z bardziej nowoczesnych, ale jednocześnie chętnie podawanych dań. Może mieć postać wytrawnej przekąski lub słodkiego deseru. Jak zrobić tartę na słono i na słodko? 

Tarta świąteczna może być serwowana z jajkami i białą kiełbasą. Zastąpi też tradycyjne ciasto w postaci makowca czy mazurka. Jej rodziną jest Francja, a jak wiadomo, kuchnia francuska jest jedną z najlepszych na świecie. Poznaj nasz przepis na wielkanocną tartę. 

Zobacz także: 5 sposobów na tartę z brokułami. Niskokaloryczne przepisy
 

Tarta wielkanocna z białą kiełbasą - przepis 

To wytrawne danie może być głównym posiłkiem. Taka tarta wielkanocna na słono najlepiej smakuje na ciepło. 

Kruche ciasto - składniki: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 150 g zimnego masła, 
  • szczyptę soli, 
  • 1 jajko. 

Farsz - składniki: 

  • 2 sparzone białe kiełbaski, 
  • 2 ugotowane jajka, 
  • 1 jajko surowe, 
  • 6 kopiastych łyżek śmietany 18 proc, 
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu, 
  • sól i pieprz, 
  • rzeżucha. 

Zobacz także: Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na tartę z wiśniami!

Przygotowanie: 

Jak przygotujesz ciasto? 

  1. Wymieszaj mąkę z solą i dodaj zimne masło posiekane nożem. 
  2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Gotowe owinięte folią spożywczą ciasto schłódź w lodówce przez około 30 minut. 
  3. Wylep ciastem formę do tarty, a spód nakłuj widelcem, dzięki czemu nie wyrośnie. Następnie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza. 
  4. Piecz przez 10-15 minut. Ciasto musi się przyrumienić. 

Teraz farsz! 

  1. Białe kiełbaski pokrój w cienkie plasterki. 
  2. Do miseczki nałóż śmietanę. Dodaj chrzan, jajko i dokładnie wymieszaj składniki. Do smaku posól i popieprz. 
  3. Ugotowane jajka pokrój w ćwiartki. 
  4. Na przygotowanym upieczonym cieście rozłóż plasterki białej kiełbasy, a następnie zalej je masą śmietanowo-jajeczno-chrzanową. 
  5. Wszystko wstaw do piekarnika. Zapiekaj w 180 st. Celsjusza przez 15 minut. Masa musi się lekko ściąć, ale ma pozostać miękka. 
  6. Wyjmij tartę. Powciskaj ćwiartki jajek i piecz kolejne 10 minut do ścięcia masy. 
  7. Przed podaniem posyp rzeżuchą. 

Zobacz także: Tarta z truskawkami - 3 przepisy, które musisz wypróbować

Jak zrobić tartę na słodko? 

Tarta wielkanocna na słodko to wspaniały pomysł na smaczny, nowoczesny i bardzo lekki deser. Jak ją zrobić? Poznaj przepis na tartę sernikową z mango i mleczkiem kokosowym! 

Ciasto - składniki:  

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g masła, 
  • 1 duże jajko, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 1 łyżka zimnej wody. 

Masa serowa - składniki: 

  • 2 mocno dojrzałe owoce mango, 
  • 500 g twarogu sernikowego, 
  • puszka mleczka kokosowego, 
  • 2 płaskie łyżki żelatyny, 
  • kilka łyżek cukru pudru,  
  • 100 ml wrzątku. 

Warstwa śmietanowa - składniki: 

  • 500 ml śmietanki 36 proc., 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru. 

Przygotowanie słodkiej tarty wielkanocnej krok po kroku: 

  1. Zagnieć ciasto - możesz pomóc sobie melakserem. 
  2. Żelatynę połącz z wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw na kilka minut, a potem znowu mieszaj. 
  3. Rozwałkuj cienko ciasto i wyłóż nim formę na tartę. Na cieście połóż folię aluminiową z obciążeniem (groch). 
  4. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz w 190 st. Celsjusza przez 15 minut. Zdejmij folię, a następnie piecz dalej ciasto przez około siedem minut. Musi się zarumienić. Upieczone wystudź. 
  5. Obierz mango i zmiksuj na mus. Dodaj twaróg, cukier puder i mleczko kokosowe (bez płynu). Wszystko zmiksuj. Wlej ciepłą żelatynę i miksuj dalej. Musi się równomiernie rozprowadzić. Masę wlej na spód z ciasta i wstaw do lodówki na całą noc. 
  6. Na drugi dzień ubij śmietanę z cukrem pudrem. Gdy to zrobisz, wyłóż ją na tartę i schłodź przez dwie godziny. 

Smacznego!