Oceń
Świąteczna kuchnia jest nie tylko smaczna, lecz także wymagająca. Tarta wielkanocna to jedno z bardziej nowoczesnych, ale jednocześnie chętnie podawanych dań. Może mieć postać wytrawnej przekąski lub słodkiego deseru. Jak zrobić tartę na słono i na słodko?
Tarta świąteczna może być serwowana z jajkami i białą kiełbasą. Zastąpi też tradycyjne ciasto w postaci makowca czy mazurka. Jej rodziną jest Francja, a jak wiadomo, kuchnia francuska jest jedną z najlepszych na świecie. Poznaj nasz przepis na wielkanocną tartę.
Zobacz także: 5 sposobów na tartę z brokułami. Niskokaloryczne przepisy
Tarta wielkanocna z białą kiełbasą - przepis
To wytrawne danie może być głównym posiłkiem. Taka tarta wielkanocna na słono najlepiej smakuje na ciepło.
Kruche ciasto - składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- szczyptę soli,
- 1 jajko.
Farsz - składniki:
- 2 sparzone białe kiełbaski,
- 2 ugotowane jajka,
- 1 jajko surowe,
- 6 kopiastych łyżek śmietany 18 proc,
- 2-3 łyżki tartego chrzanu,
- sól i pieprz,
- rzeżucha.
Zobacz także: Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na tartę z wiśniami!
Przygotowanie:
Jak przygotujesz ciasto?
- Wymieszaj mąkę z solą i dodaj zimne masło posiekane nożem.
- Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Gotowe owinięte folią spożywczą ciasto schłódź w lodówce przez około 30 minut.
- Wylep ciastem formę do tarty, a spód nakłuj widelcem, dzięki czemu nie wyrośnie. Następnie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza.
- Piecz przez 10-15 minut. Ciasto musi się przyrumienić.
Teraz farsz!
- Białe kiełbaski pokrój w cienkie plasterki.
- Do miseczki nałóż śmietanę. Dodaj chrzan, jajko i dokładnie wymieszaj składniki. Do smaku posól i popieprz.
- Ugotowane jajka pokrój w ćwiartki.
- Na przygotowanym upieczonym cieście rozłóż plasterki białej kiełbasy, a następnie zalej je masą śmietanowo-jajeczno-chrzanową.
- Wszystko wstaw do piekarnika. Zapiekaj w 180 st. Celsjusza przez 15 minut. Masa musi się lekko ściąć, ale ma pozostać miękka.
- Wyjmij tartę. Powciskaj ćwiartki jajek i piecz kolejne 10 minut do ścięcia masy.
- Przed podaniem posyp rzeżuchą.
Zobacz także: Tarta z truskawkami - 3 przepisy, które musisz wypróbować
Jak zrobić tartę na słodko?
Tarta wielkanocna na słodko to wspaniały pomysł na smaczny, nowoczesny i bardzo lekki deser. Jak ją zrobić? Poznaj przepis na tartę sernikową z mango i mleczkiem kokosowym!
Ciasto - składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżka zimnej wody.
Masa serowa - składniki:
- 2 mocno dojrzałe owoce mango,
- 500 g twarogu sernikowego,
- puszka mleczka kokosowego,
- 2 płaskie łyżki żelatyny,
- kilka łyżek cukru pudru,
- 100 ml wrzątku.
Warstwa śmietanowa - składniki:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 2 czubate łyżki cukru pudru.
Przygotowanie słodkiej tarty wielkanocnej krok po kroku:
- Zagnieć ciasto - możesz pomóc sobie melakserem.
- Żelatynę połącz z wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw na kilka minut, a potem znowu mieszaj.
- Rozwałkuj cienko ciasto i wyłóż nim formę na tartę. Na cieście połóż folię aluminiową z obciążeniem (groch).
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz w 190 st. Celsjusza przez 15 minut. Zdejmij folię, a następnie piecz dalej ciasto przez około siedem minut. Musi się zarumienić. Upieczone wystudź.
- Obierz mango i zmiksuj na mus. Dodaj twaróg, cukier puder i mleczko kokosowe (bez płynu). Wszystko zmiksuj. Wlej ciepłą żelatynę i miksuj dalej. Musi się równomiernie rozprowadzić. Masę wlej na spód z ciasta i wstaw do lodówki na całą noc.
- Na drugi dzień ubij śmietanę z cukrem pudrem. Gdy to zrobisz, wyłóż ją na tartę i schłodź przez dwie godziny.
Smacznego!
Oceń artykuł