Zamknij

Sernik z brzoskwiniami - przepisy wielkanocne

01.03.2021
Aktualizacja: 01.03.2021 23:13
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?
fot. Shutterstock

Jednym z ciast przygotowywanych na święta wielkanocne - obok drożdżowej baby i mazurka - jest sernik. Ten najpopularniejszy jest z brzoskwiniami. Sprawdź, jak upiec rozpływający się w ustach wielkanocny sernik z brzoskwiniami.

Przepisy na sernik z brzoskwiniami różnią się przede wszystkim czasem przygotowania. Najprostsze receptury przewidują wykorzystanie herbatników. Trudniejsze wersje to te z kruchym ciastem czy bezą. Poniżej znajdziesz przepisy na poszczególne serniki. Prezentujemy też autorskie receptury na rewelacyjny sernik z brzoskwiniami.

Zobacz także: Święta wielkanocne 2021 - kiedy, pogoda, życzenia

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Nie każdy sernik trzeba piec. Dobrym przykładem jest sernik na zimno z brzoskwiniami. To orzeźwiający deser, który można podać choćby do kawy. Jego przygotowanie jest bardzo proste - spód można zrobić z biszkoptów lub herbatników, z kolei bazą masy może być ser z wiaderka. Wystarczy dodać do niego cukier, pokrojone brzoskwinie, śmietanę kremówkę i cukier waniliowy. Po zmiksowaniu wszystkich składników należy wyłożyć masą foremkę, a następnie schłodzić przygotowany sernik w lodówce.

Zobacz także: Ciasto drożdżowe na Wielkanoc - przepis prosty i sprawdzony

Sernik z brzoskwiniami z sera z wiaderka

Jak przygotować szybki sernik? Dużą popularnością cieszy się sernik z brzoskwiniami z sera z wiaderka. Przepis na taki sernik z brzoskwiniami jest bardzo prosty. Poza serem z wiaderka potrzebne będą również:

  • jajka,
  • cukier,
  • masło,
  • mąka ziemniaczana,
  • cukier wanilinowy,
  • pokrojone brzoskwinie.

Proporcje zależą od wielkości foremki. Po połączeniu wymienionych składników wylej masę do foremki wyłożonej herbatnikami. Ile piec sernik z brzoskwiniami? Z reguły ok. 60 min, przy czym musisz pamiętać o regularnym obniżaniu temperatury pieczenia.

Zobacz także: Symbole wielkanocne - ich znaczenie w kulturze

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Jak upiec sernik z brzoskwiniami i bezą? To trudniejsza wersja wielkanocnego sernika - poza kremową masą serową przygotować trzeba też piankę bezową. To tego potrzebne są tylko dwa składniki - jajka i cukier. Nie musisz za to robić kruchego ciasta. Dobrą alternatywą dla niego są wspomniane już biszkopty czy herbatniki. Aby spód sernika z brzoskwiniami i bezą był jeszcze smaczniejszy, możesz namoczyć wykorzystane ciastka w soku z brzoskwiń. Jak upiec sernik z brzoskwiniami i bezą? Piankę bezową należy umieścić na częściowo upieczonym serniku i następnie piec przez ok. 30 min.

Zobacz także: Jaka modlitwa przy dzieleniu się jajkiem?

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Chcesz zaskoczyć gości zaproszonych na Wielkanoc? Rewelacyjny przepis na sernik to ten z kruchym ciastem. Do przygotowania kruchego ciasta niezbędne są następujące składniki:

  • mąka pszenna lub krupczatka,
  • proszek do pieczenia,
  • masło,
  • cukier,
  • jajka (wyłącznie żółtka).

To, ile poszczególnych składników potrzebujesz, uzależnione jest od wielkości foremki, w jakiej masz zamiar piec sernik. Po zagnieceniu ciasta pamiętaj o jego podzieleniu na dwie części. Druga część, którą należy uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, posłuży jako kruszonka. Ile piec sernik z brzoskwiniami? Aby upiec spód, wystarczy 15 minut - piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 180 st. C.

Zobacz także: Pascha - przepis Magdy Gessler na pyszną paschę wielkanocną

Sernik z brzoskwiniami Siostry Anastazji i przepis Ewy Wachowicz

Sernik z brzoskwiniami Siostry Anastazji wyróżnia się tym, że jednym z jego składników jest budyń śmietankowy lub waniliowy. W efekcie ciasto ma wyrazisty smak, jest puszyste i rozpływa się w ustach. Z kolei sernik z brzoskwiniami przepisu Ewy Wachowicz to ciasto na kruchym spodzie, z pianką i kruszonką posypaną cukrem pudrem. Do przygotowania puszystej pianki potrzebne są: jajka (białka), cukier i sól. Każdy z przepisów gwarantuje, że wielkanocny sernik z brzoskwiniami będzie rewelacyjnie smakował.

Zobacz także: Wypieki wielkanocne - co warto przygotować na święta?