Zamknij
Ryż z wiśniami
fot. Shutterstock

Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak zrobić ryż z wiśniami. Taki delikatny deser smakuje wyśmienicie i z pewnością będziesz sięgać po niego częściej.

Lato kojarzy się nam ze słońcem, wypoczynkiem oraz... sezonowymi przysmakami. Jednym z nich są niewątpliwie wiśnie, które królują na naszych stołach w postaci różnych przetworów i deserów. Chętnie sięgamy po przyrządzone z nich dżemy i konfitury, ale możliwości ich zastosowania jest znacznie więcej. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić ryż z dodatkiem wiśni, który możesz serwować jako deser po wspólnym rodzinnym obiedzie.

Ryż z wiśniami na słodko – łatwa receptura

Jeżeli lubisz owoce w różnych wersjach, koniecznie sięgnij po ten przepis. Delikatny ryż w połączeniu z soczystymi wiśniami to idealna kombinacja. Poza tym ten słodki, a jednocześnie lekko kwaskowaty deser jest łatwy i szybki do zrobienia. Sprawdzi się podczas niezapowiadanej wizyty gości lub umili ci relaks w domowym zaciszu po pracowitym dniu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
200 g świeżych wiśni
100 g ryżu
200 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżki ksylitolu
0,5 łyżeczki cynamonu
garść płatków migdałowych
łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. W garnku umieszczamy ryż, następnie wlewamy do niego mleko i wszystko gotujemy na małym ogniu, aż ziarna zwiększą swoją objętość.
  2. Dodajemy do tego ksylitol, masło oraz odrobinę cynamonu i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Wiśnie myjemy, drylujemy i wrzucamy je do rondelka.
  4. Wsypujemy do nich cukier waniliowy i całość podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu.
  5. Gotowy ryż polewamy wiśniami i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ryż z wiśniami na słodko – jak go serwować?

Ryż w takim wydaniu można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. W każdej z tych wersji smakuje wyśmienicie. Najlepiej podawać go w szklanych pucharkach lub miseczkach. W zależności od upodobań możesz wzbogacić go też innymi dodatkami. Do tego deseru będą pasowały również orzechy włoskie, pistacje lub wiórki kokosowe Doskonale sprawdzi się też miód.

Zobacz także: Konfitura wiśniowa - koniecznie sprawdź, jak ją zrobić