Zamknij
Dyniowe pączki
fot. Shutterstock

Dyniowe pączki to przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu małym i dużym łasuchom. Jest idealny na jesienne dni. Oto sprawdzona receptura.

Masz dynię w kuchni i nie wiesz, co z niej przyrządzić? Możesz wykorzystać ją do przygotowania apetycznych pączków. Taki deser w połączeniu z aromatyczną herbatą umili ci długie jesienne wieczory. W dodatku przyrządzisz go bardzo szybko z łatwo dostępnych składników.

Dyniowe pączki smakują wybornie. Zrobisz je szybko

Dyniowe pączki doskonale sprawdzą się jako przekąska podczas jesiennych dni. Do ich przyrządzenia najlepiej wybrać dynię piżmową lub hokkaido. Te odmiany wyróżniają się bowiem delikatnym, słodkawym miąższem. Smak tych pączków warto podkreślić również szczyptą aromatycznego cynamonu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
400 g mąki pszennej
2 jajka
150 ml puree z dyni
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml jogurtu naturalnego
łyżeczka aromatu waniliowego
łyżeczka cynamonu
olej

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia.
  2. Dodajemy do tego puree z dyni, jajka oraz jogurt.
  3. Wlewamy aromat waniliowy.
  4. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  5. Z ciasta formujemy niewielkie kulki.
  6. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, aż staną się rumiane.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować dyniowe pączki?

Dyniowe pączki to deser, który pokochasz od pierwszego spróbowania. Doskonale komponują się z jesienną, rozgrzewającą herbatą. Warto serwować je również w towarzystwie gorącego kakao. Jeżeli lubisz słodsze smaki, możesz przygotować je z nadzieniem. W tym przypadku doskonale sprawdzi się dżem gruszkowy lub konfitura ze śliwek.

Zobacz także: Jak przechowywać dynię? Oto sprawdzone sposoby

loader